On-line ISSN:2147-155X

15 Mayıs 2014, Perşembe, 11:08 | Kapak haberi, Yönetim Kurulundan | 1.300 kez okundu | 0 yorum
SOMA’DA YAŞANANLAR KADER DEĞİL, EKSİKLİKLER, İHMALLER, YETERSİZLİKLER VE SORUNLARIN BİR GÖSTERGESİDİR!  Yine maden. Yine iş kazası. Yine ölümler. Kömür karası alın terleriyle yeryüzünü aydınlatan iki yüzden fazla işçimizi yitirdik. Şimdi, sözcüklerin yüreğimizdeki acıyı anlatmaya yetmediği bir noktadayız. Ölenlere tanrıdan rahmet, yakınlarına sabır diliyoruz. İş kazalarının en önemli özelliği “önlenebilir” olmasıdır ve %90’ında neden çalışma ortamında […]

SOMA’DA YAŞANANLAR KADER DEĞİL, EKSİKLİKLER, İHMALLER, YETERSİZLİKLER VE SORUNLARIN BİR GÖSTERGESİDİR!

 Yine maden. Yine iş kazası. Yine ölümler. Kömür karası alın terleriyle yeryüzünü aydınlatan iki yüzden fazla işçimizi yitirdik. Şimdi, sözcüklerin yüreğimizdeki acıyı anlatmaya yetmediği bir noktadayız. Ölenlere tanrıdan rahmet, yakınlarına sabır diliyoruz.

İş kazalarının en önemli özelliği “önlenebilir” olmasıdır ve %90’ında neden çalışma ortamında bulunan tehlikeli durumlardır. Gerekli mühendislik önlemlerinin alınması ve yönetsel iyileştirmeler yapılması iş kazalarının azaltılmasında yaşamsal öneme sahiptir. İş Sağlığı ve Güvenliği tüm işletmelerin birincil önceliği olmalı, işletme sahipleri ve yöneticiler bu bakış açısının kararlı savunucuları olarak üzerlerine düşen sorumluluğu eksiksiz bir biçimde yerine getirmelidir. İş kazalarının gerçek nedeni alınmayan önlemler ve yapılmayan iyileştirmelerdir. Bir kez daha anımsanmalıdır ki, iş kazaları da, iş kazalarına bağlı ölümler ve yaralanmalar da kader değildir.

Yaşamlarını yitiren işçilerin sayısının “an itibari” ile iki yüzü aştığı ve sayının daha da artmasının beklendiği Soma’da yaşananlar bir kez daha olanca açıklığıyla göstermiştir ki, ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarına yönelik önemli sorunlar bulunmaktadır. Soma’da yaşananlar, çalışanların ve bilim insanlarının sayısız kez dile getirdiği eksiklikleri olanca acısıyla bir kez daha yüzümüze çarpmıştır. Madende bulunan kişi sayısının belirlenemediği, ölenlerin arasında madenci olmayanların bulunabileceğinin ifade edildiği, 15 yaşındaki işçilerden söz edilen bu tablo kader olmadığı gibi, iş kazasından da ötededir. Üretimi arttırmak adına hızla sonlandırılan ruhsat başvurularının, kontrolsüz biçimde yaygınlaştırılan ve teşvik edilen taşeronlaştırmanın, varlığı inkar edilemez boyuta ulaşan kayıt dışı çalışmanın, iş güvenliği uygulamalarının maliyeti düşürmek pahasına görmezden gelinmesinin, kazaları kader olarak tanımlayan, yaşanana ölümleri “görünmez” kazalara bağlayan düşünce yapısının ve acımasız çalışma koşullarının yarattığı ölümleri önlemek için daha kaç kişinin ölmesi gerekmektedir?

“Dünyanın her yerinde iş kazası oluyor, bunlar olağan” şeklindeki savunmalar yüzeysel ve yanıltıcıdır. Ülkeleri karşılaştırırken yapılması gereken kaza, ölüm ve yaralanma sıklıklıklarını bilimsel ölçütlerle karşılaştırmaktır. Bilimsel ölçütlere baktığımızda iş sağlığı ve güvenliği konularında gerilerde olduğumuzu rahatlıkla görebiliriz. Savunmacı, gerçekleri reddeden, bu olayları olağan sayan yaklaşımlar yeni kazaları da şimdiden kabul etmekte, bunlara da hazır olun demektedir. Bu tür açıklamaları üzüntü ile karşılıyor bir kez daha düşünmeye çağırıyoruz.

 Ulusal İş sağlığı ve Güveliği Konseyi’nin ivedilikle toplanmasını, iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarına yönelik etkin bir girişim sürecinin başlatılması yönündeki talebimizi bir kez daha vurguluyor ve yaşamlarını sürdürebilmek için emekleri ve alın terleriyle çalışmak zorunda olan işçilerimizin iş kazalarına bağlı olarak yaşamlarını yitirmelerinin önlenmesi adına, Soma’da yaşananların son olmasını istiyoruz.

 Soma’da yaşanan korkunç sürecin aydınlatılması ve sorumlularının cezalandırılması, iş kazalarını önleyecek hukuksal ve teknik çözümlerin esliksiz bir biçimde uygulanması, yasal bir zorunluluk ve beklentinin ötesinde, yaşamını yitirenler ve yakınlarına olan insanlık borcumuzdur. 15.05.204

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Yönetim Kurulu

Anahtar Kelimeler:

YORUM YAZ


Lütfen doldurunuz *

Henüz yorum yapılmamış.