HASUDER Sosyal Bilimler ve Sağlık Bülteni (SoSa) Bahar 2022 Sayı 2

31 MAYIS TÜTÜNSÜZ BİR DÜNYA GÜNÜ

TÜTÜN GEZEGENİMİZİ ZEHİRLİYOR!

31.5.2022

Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1988 yılından bu yana her yıl Tütünsüz Bir Dünya Günü olarak kutlanan 31 Mayıs, bu yıl (2022) TÜTÜN GEZEGENİMİZİ ZEHİRLİYOR konusunu gündeme taşımıştır.[1] Tütünün insan sağlığına olan zararları ile ilgili sayısız bilimsel kanıt vardır.[2] Bu kanıtlar sayesinde toplumda tütünsüz hayatın bir gereksinim olduğuna dair farkındalık artmaktadır. 31 Mayıs 2022, tütünsüz yaşamın bir önemli gerekçesini daha ortaya koymuştur.[3] Kısaca; gezegenimizi zehirleyen tütün ile mücadele daha geniş bir perspektiften sürdürülmelidir.

İnsan-hayvan-çevre bütünlüğünün önemine vurgu yapan TEK SAĞLIK yaklaşımı[4] da her üç bileşenin birbiriyle yakın etkileşimini öne çıkarmaktadır. Dolayısıyla, sağlığı tehdit eden faktörlerin sadece insan sağlığının ötesinde değerlendirme gereksinimi önemli bir tespittir. Bu geniş bakış açısı, mücadelenin de doğru hedefler üzerinden yapılmasına olanak sağlar.

Tütün gezegenimizi zehirliyor…. Tütün gezegenimizi zehirliyor….

Nasıl mı?

İşte bazı yanıtlar

1. Her yıl tütün yetiştirmek için yaklaşık 3,5 milyon hektar alan yok edilmektedir.
  2. Ormansızlaşma yaşanmaktadır.
  3. Tütün ekilen araziler verimsiz hale gelmektedir.
  4. Tütün endüstrisi her yıl 84 megaton karbondioksit eşdeğeri seragazı salmaktadır. Bu durum iklim değişikliğine neden olmaktadır.
  5. Sigara üretimi için her yıl 22,000,000,000 ton su kullanılmaktadır.
  6. Tütün kullanımının çevreye olan olumsuz etkileri zaten sınırlı olan kaynaklar ve kırılgan ekosistem üzerinde ek bir yük olmakta, baskı yaratmaktadır.
  7. Olumsuzluklar, tütün üretiminin daha fazla yapıldığı gelişmekte olan ülkeler için daha ciddi bir tehlikedir.
  8. Geleneksel tütün (sigara) içimi nedeniyle çevreye atılan izmaritlerin önemli bir çevre tehdidi olduğu ifade edilmektedir.
  9. Orman yangınları tütün içimi nedeniyle meydana gelebilmektedir.

Tütünün çevreye verdiği zararlara yoğunlaşırken tütün endüstrisinin taktiklerini hatırda tutmakta yarar bulunmaktadır. Örneğin;

1. Tütün endüstrisi teknolojiyi de kullanarak çeşitlendirdiği ürünlerini satmak için çeşitli taktikler kullanmaktadır. Örneğin; sigara gibi çevreye atık vb. şeklinde ek kirlilik getiren ürünlere alternatifler üretmektedir. Elektronik sigara, ısıtılmış tütün ürünleri gibi farklı tütün ürünlerinin satışını artırmak için çevre vurgusu yapabilmektedir. Toplumun bu konuda son derece dikkatli olması gerekmekte, her türlü tütün ürününe HAYIR diyebilmelidir.
  2. Tütün endüstrisi çevre ile ilgili konularda sosyal sorumluluk çalışmaları yapabilmekte, maddi kaynakları sosyal sorumluluk çalışmalarına aktarabilmektedir. Bu konuda son derece dikkatli olmak gerekmektedir.

Tütün gezegenimizi zehirliyor…. Tütün gezegenimizi zehirliyor….

Önlenebilir…

Bizler, her türlü tütün ürününe HAYIR diyoruz.

Tütün ürünlerinin klasik ürünlerden “yeni”, “nikotin salıveren sistemlere” çeşitlendirildiğini biliyoruz.

Özellikle gelecek nesillerin sağlığı ile ilgili kaygılıyız.

Bireysel tehditlerin ötesinde gezegen sağlığı için de son derece endişeliyiz.

Bu konularda bireyin çevresiyle bir bütün olduğunun farkında olarak; insan-çevre sağlığının en üst düzeyde sağlanabilmesi için hükümetlerin alacağı kararlar ve inisiyatifler çok daha öncelikli olmalıdır. Dünyada bazı ülkelerin TÜTÜNSÜZ ÜLKE hedeflerine doğru ilerlediğini biliyoruz. Dünyada ve ülkemizde bu hedefe de ulaşmak için güçlü kamusal politikalar mutlaka hayata geçirilmelidir.

Saygılarımızla,

HASUDER Tütün ile Mücadele Çalışma Grubu

[1] https://www.who.int/campaigns/world-no-tobacco-day/2022 Erişim: 29.5.2022

[2] https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/tobacco Erişim: 29.5.2022

[3] https://www.who.int/news/item/13-12-2021-protect-the-environment-world-no-tobacco-day-2022-will-give-you-one-more-reason-to-quit Erişim: 29.5.2022

[4] https://www.cdc.gov/onehealth/index.html Erişim: 29.5.2022

Tütünsüz Bir Dünya Günü ile ilgili Derneğimiz Tütün ile Mücadele Çalışma grubunun bilgi notuna aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

gdpr-image