HASUDER YENİ KORONAVİRÜS HASTALIĞI SÜRECİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİ-9
3 Nisan 2021
Sağlık çalışanları İçin Pfizer-Biontech mRNA Aşısı (Comirnaty®) Bilgilendirme Notu
13 Nisan 2021

7 NİSAN DÜNYA SAĞLIK GÜNÜ

HERKESE DAHA ADİL, DAHA SAĞLIKLI BİR DÜNYA İÇİN

“TÜTÜN KONTROLÜ”

7.4.2021

Dünya Sağlık Örgütü, bu yıl 7 Nisan Dünya Sağlık Günü’nde herkes için daha adil ve daha sağlıklı bir dünya umudunu ortaya koymuştur.[1] Hedefin konulduğu dünya sağlık ortamına ait bazı tespitler aşağıdadır:

1. Pandemi sürmektedir.[2]
  2. Sağlığın sosyal belirleyicilerindeki olumsuzluklar ve eşitsizlikler pandeminin etkilerini ağırlaştırmaktadır.[3]
  3. Pandeminin ön saflarında sağlık çalışanları aktif olarak görev yapmakta ve pandeminin olumsuzluklarından yakından etkilenmektedir.[4]
  4. Dünya Sağlık Örgütü 2021 yılını sağlığın ve sağlık çalışanlarının uluslararası yılı ilan ederek pandemide sağlık çalışanlarının korunmasına öncelik verilmesinin altını çizmiştir.[5]
  5. Riskli davranışlar pandemi koşullarında da sorundur.
    1. Tütün kullanımı bu sorunlar arasında önceliklidir. Pandemi, tütün kullananlarda daha ciddi seyretmektedir, hastalığın bulaşmasını kolaylaştırmaktadır. Tütün kullanımına dair tehditler pandemi koşullarında da sürmektedir.[6] Dolayısıyla, tütün kullanımı ile mücadele pandeminin ağırlaştırdığı koşulları da dikkate alarak ve geliştirilerek sürmelidir.

Tütünsüz yaşam istisnasız herkesin hakkıdır!

7 Nisan Dünya Sağlık Günü (2021) herkese daha adil ve sağlıklı bir dünyanın sağlanmasını hedeflemiştir.

Tütünsüz yaşamın sağlanması DSÖ’nün koyduğu hedefe ulaşmayı kolaylaştırır.

Saygılarımızla,

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Tütün ile Mücadele Çalışma Grubu

[1] https://www.who.int/westernpacific/news/events/world-health-day

[2] https://covid19.who.int/

[3] Burström B, Tao W. Social determinants of health and inequalities in COVID-19. Eur J Public Health. 2020 Aug 1;30(4):617-618. doi: 10.1093/eurpub/ckaa095. PMID: 32638998; PMCID: PMC7454505.

[4] https://www.who.int/news/item/17-09-2020-keep-health-workers-safe-to-keep-patients-safe-who

[5] https://www.euro.who.int/en/media-centre/events/events/2021/01/2021-international-year-of-health-and-care-workers

[6] https://www.euro.who.int/en/health-topics/health-emergencies/coronavirus-covid-19/publications-and-technical-guidance/resources-for-tobacco-use-control-as-part-of-covid-19-response