NİTEL ARAŞTIRMALAR KURSU TAMAMLANDI

GEÇ KALINAN HERGÜN

ONBİNLERCE HASTA,

YÜZLERCE ÖLÜM DEMEKTİR,

ÖNLEMLERİ ALIN, ÖLÜMLERİ DURUDURUN!

HEMEN ŞİMDİ TAM KAPANALIM!

COVID -19 pandemisi, hastalığa neden olan SARS-CoV-2 virüsünün mutasyonlardan aldığı güçle yıkıcı etkilerini günden güne artırmaktadır.  Ülkemizin içinde bulunduğu durum, salgında kontrolün kaybedilmekte olduğunu ve sağlık sisteminin salgının yükünü karşılamakta zorlandığını açıkça göstermektedir. Uygulamaya alınan sınırlamalar salgını kontrol altına almada yeterli olmamıştır. Artan vaka sayısı ve ölümleri düşürmek ve salgını kontrol altına almak için tam kapanma dahil daha etkili önlemlere ihtiyaç bulunmaktadır.

COVID 19 salgını kontrol altına alınabilir, vaka ve ölümler önlenebilir. Bu konuda yönetim kadar toplumun her bireyinin de alınacak önlemlere tam katkı sağlaması önemlidir. Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) olarak aşağıdaki önlemlerin tüm illerde ve mümkün olan en kısa süre içinde uygulanmasını gerekli görmekteyiz:

1. En az 14 gün, mümkünse 28 günlük tam kapanma/sokağa çıkma yasağı uygulanmalıdır. Zorunlu kamu hizmetleri ile temel ihtiyaç maddeleri üretenler dışındaki tüm işyerlerinde üretim ve hizmet durdurulmalıdır.
  2. Tam kapanma dönemi Şeker Bayramı dönemini de kapsamalıdır.
  3. Kapanma/Sokağa çıkma yasağı süresince her türlü etkinlik ve toplantı iptal edilmelidir. Defin işlemi gibi zorunlu etkinliklere katılım birinci derece akrabalarla sınırlandırılmalıdır.
  4. Kapanma/Sokağa çıkma yasağı süresince, zorunlu haller dışında, yurtiçi ve yurtdışı seyahatlerle beraber şehir içi toplu taşıma da durdurulmalıdır.
  5. Kapanma/Sokağa çıkma yasağı süresince oluşacak toplam ekonomik maliyet devlet tarafından karşılanmalıdır.
  6. COVID 19’a karşı hem Sinovac hem de Pfizer Biontech firmalarının aşıları etkili olup hızla toplumsal bağışıklığı sağlayacak bağışıklama kampanyasına geçilmelidir. Bu konuda;
    1. Gerekli aşı zaman geçirilmeden temin edilmeli,
    1. Aşı tedarik miktarına uyumlu olarak aşılama kapsamı genişletilmeli,
    1. Yeterli aşı sağlandığında aşılama önceliğinde sınırlama kaldırılmalı ve talep eden herkese aşı yapılmalı,
    1. Ek aşılama birim ve merkezleri açılmalı ve
    1. Aşılama için gerek insan gerek fizik altyapı potansiyeli sonuna kadar kullanılmalı.
  7. Bağışıklama kampanyasına talebin artırılması için ulusal / yerel yazılı, görsel ve işitsel medyada aşı ve bağışıklama hakkında propaganda yapılmalıdır.
  8. Salgın ve bağışıklama ile ilgili sürveyans ve filyasyon kaynaklı bilgiler ilgili uzmanlık dernek ve akademik çevrelerle bilimsel bilgi üretmek üzere paylaşmalıdır. COVID -19 pandemisiyle mücadele bilimsel bilgi alınacak önlem ve sağlık hizmetlerine yön verecektir. Ayrıca bilimsel bilginin üretilmesi ve kamuoyuna açıklanması toplumda GÜVEN yaratır.
  9. Yeniden normalleşme salgının gidişatı ve bağışıklık düzeyi göz önünde bulundurularak, kontrollü bir şekilde adım adım yapılmalıdır.

COVID 19 pandemisini, pandemi kaynaklı vaka ve ölümleri durdurabiliriz.

HASUDER olarak COVID 19 pandemisinin kontrol ve önlenmesinde hem merkezi hem de yerel sağlık yönetimi ile her zaman işbirliğine açık ve katkı vermeye hazır olduğumuzu kamuoyuna saygılarımızla bildiririz.

HASUDER BULAŞICI HASTALIKLAR ÇALIŞMA GRUBU
PANDEMİ ÖNERİLERİ – YAZILI BASIN AÇIKLAMASI