“Kara Rapor 2021: Hava Kirliliği Ve Sağlık Etkileri” Yayınlandı

6 Ekim 2021

“Kara Rapor 2021: Hava Kirliliği Ve Sağlık Etkileri” Yayınlandı

Türkiye'de Hava Kirliliği Kara Rapor 2021

HASUDER’in de içinde yer aldığı Temiz Hava Hakkı Platformu (THHP) tarafından hazırlanan “Kara Rapor 2021: Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri” çalışması yayınlandı. Bu yıl dördüncüsü yayınlanan raporda, Türkiye’nin bazı illerinde yıllardır çözülemeyen ciddi hava kirliliği sorunları yaşandığı ortaya konuldu.

• Temiz Hava Hakkı Platformu’nun yayınladığı Kara Rapor 2021’e göre, 2020 yılında 2020 yılında Türkiye’deki illerin yarısında, yani 42 şehirde kanserojen olan ince partikül (PM2.5) seviyesi yeterli düzeyde ölçülmedi.
  • Rapora göre, 2020 yılında Türkiye’de sadece 2 ilde (Bitlis ve Hakkari) Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün önerdiği kılavuz değerlerin altında temiz hava solundu. Üstelik bu kılavuz değerler DSÖ tarafından, hava kirliliğinin güvenli limiti olmadığı için, Eylül ayında  %75 oranında aşağıya çekildi.
  • 2020 yılında yeterli veri alınabilen 72 ilin partikül madde değerleri (PM10) incelendiğinde 45 ilde hava kirliliğinin ulusal sınır değerleri dahi aştığı açıklandı.
  • Raporda, orman yangınları nedeniyle havaya iklim değişikliğine de sebep olan siyah karbon kirleticisi salındığı belirtildi.
  • Kirli havanın COVID-19 virüsünün vücuda girişini kolaylaştırdığı  belirtilen raporda, hava kirliliğinin genlere de etki ederek yetişkinlerde majör depresyonu ve yaşlanmayı tetiklediği vurgulandı.

Raporun tamamına ulaşmak için lütfen aşağıdaki bağlantıya tıklayınız: