Basın Bildirisi: TTB Yöneticileri Hakkında Verilen Mahkumiyet Kararı
3 Mayıs 2019
Uluslararası Gezici Eğitim Semineri
HASUDER Uluslararası Gezici Eğitim Semineri (Azerbaycan 5-10 Mayıs 2019)
12 Mayıs 2019

Kara Rapor Açıklandı

Sağlık ve çevre alanında faaliyet gösteren 17 kurumun oluşturduğu Temiz Hava Hakkı Platformu tarafından ‘Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri: Kara Rapor’u yayınladı. Platform tarafından ilki 2016 yılında çıkarılan, Türkiye’nin hava kirliliği değerlendirmesini yapan Kara Rapor ile bu sefer  2016 – 2018 yılları arasında Türkiye’deki hava kirliliğini ve sağlık etkileri değerlendiriliyor. Temiz Hava Hakkı Platformu’nun bu raporu, 2017 yılı için Türkiye’de hava kirliliğinin Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) önerdiği seviyelere indirilmesiyle önlenebilecek ölümleri hesaplayan ilk çalışma.

Kara Rapor’dan bazı çarpıcı veriler şu şekilde:

• 81 ilin yarısından fazlası kirli hava soludu. Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği değerleri karşılayan tek il Ardahan ve hava kalitesi en düşük ilimiz Kahramanmaraş oldu.
  • Hava kirliliği nedeniyle en fazla ölüm İstanbul (5.851), Bursa (3.098) ve Ankara (2.139)‘da yaşandı.
  • Hava kirliliği kaynaklı ölümlerin, il bazındaki toplam ölümlere oranı en fazla olan iller Iğdır, Kahramanmaraş ve Afyon.
  • Kirli hava 52 bin kişinin ölümüne neden oldu. Bu, Türkiye’de trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin yedi katı.

Raporun tamamına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.