Uluslararası İşbirliği

Uluslararası İşbirliği Çalışma Grubu

HASUDER Uluslararası İlişkiler Çalışma Grubu 2014 yılında o zamanki Dernek YK Başkanı Dr. Tacettin İnandı’nın daveti ile kuruldu.  Çalışma grubunun temel amacı, ülkemizdeki halk sağlığı insan gücünün evrensel halk sağlığı bakış açısı geliştirme, toplumun değişen koşul ve gereksinimlerine hızlı yanıt verme ve uluslararası ortak çalışma alanları yaratma kapasitesini geliştirmektir. Bu kapsamda Çalışma Grubu;

1. Halk sağlığı çalışanlarının farklı ülke sağlık sistemlerini tanımaları için yerinde inceleme ve gözlem yapabilmeleri için olanaklar yaratmakta,
  2. Uluslararası eğitim, araştırma ve işbirliği olanakları geliştirmek için bağlantılar kurmakta,
  3. HASUDER üyelerini yurtdışı eğitim ve araştırma amaçlı çalışma olanakları konusunda, bilgilendirmekte, istekli kişileri başvuru sürecinde olabildiğince desteklemektedir.

Düzenlenen Uluslar arası Gezici Eğitim Seminerleri

UIB Çalışma Grubu, ülkelerin sağlık sistemlerini ve kurumlarını yerinde görmek ve öğrenmek amacıyla uluslar arası gezici eğitim seminerleri düzenlemektedir. Bu gezilerden ilki, Hollanda Ulusal Halk Sağlığı Derneği ile (National Society of Public Health, NVAG) 22 Nisan 2014’te Ankara’da gerçekleştirilen 1 günlük çalıştaydır.  Daha sonra,  Hollanda Halk Sağlığı Uzmanları Derneği üyelerinin davetiyle,  20-22 Nisan 2016’da Hollanda- Leiden’de  Hollanda sağlık sisteminin tanıtılması amacı ile düzenlenen çalıştay yapılmıştır. Program 3 gün sürmüş ve ülkemizden 7 kişi ve Hollanda NVAG üyelerinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir.

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) Uluslararası Gezici Eğitim Semineri’nin üçüncüsü ise Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Azerbaycan Ofisi’nin ev sahipliğinde 5-10 Mayıs 2019 tarihleri arasında Bakü’de gerçekleştirilmiştir. Gezinin hedefi, Azerbaycan Sağlık Bakanlığı ve Tıp Üniversitesiyle HASUDER arasında eğitim ve araştırma işbirliği olanakları oluşturmak ve derneğimizin görünürlüğünü arttırmak olarak belirlenmiştir. Geziye, halk sağlığına yeni adım atmış araştırma görevlilerinden emekli hocalarımıza kadar akademinin ve sahanın birçok alanında aktif olarak çalışan 16 halk sağlıkçı katılmıştır.

Çalışma Grubunun güncel üye sayısı 32’dir. Çalışma Grubunun yürütücüsü Dr Belgin Ünal sekreteri ise Dr Hande Bahadır’dır.

Belgin Ünal

Yürütücü

Pınar Okyay

Yönetim Kurulu Üyesi