ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI
Tarihçe:
Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ )Tıp Fakültesi Bakanlar Kurulunun 12.03.1997 tarihli kararıyla kurulmuş; bu karar Resmi Gazetenin 12.03.1997 tarihli ve 22931 sayısında yayınlanmıştır. Fakültemizin bulunduğu bina İzzet Baysal Vakfı tarafından yapılarak 23 Eylül 2003 tarihinde üniversitemize teslim edilmiştir. Eğitime 2003-2004 eğitim öğretim yılında 27 öğrenci ile eğitime başlayan fakültemizde halen 534 öğrenci eğitim-öğretim görmektedir.
Anabilim dalımız ise 2004 yılında Yrd. Doç. Dr. Aysu KIYAN tarafından kurulmuş; 15 Ocak 2007 yılında Yrd. Doç. Dr. Seval ALKOY’un göreve başlamasından günümüze dek iki öğretim üyesi ile faaliyetini sürdürmektedir. Anabilim dalı başkanlığı, kurulduğu 2004 yılından bu yana Yrd. Doç. Dr. Aysu KIYAN tarafından yürütülmektedir.
Fiziki Altyapı: Anabilim dalımız, AİBÜ’nin Gölköy yerleşkesindeki Tıp Fakültesi Dekanlık / Morfoloji binasının giriş katında yer almaktadır. Mediko Sosyal Merkezi ile aynı koridoru paylaşmakta olup; Halk Sağlığı AD’a ayrılmış iki öğretim üyesi, bir uzmanlık öğrencisi ofisi ve bir seminer odasından (toplam 4 oda) oluşmaktadır.
Eğitim Programı:
Fakültemizde Halk Sağlığı eğitim programı Anabilim Dalımızda görev yapan iki öğretim üyesi (Yrd. Doç. Dr. Aysu KIYAN ve Yrd. Doç. Dr. Seval ALKOY) tarafından yürütülmektedir. Bunun yanı sıra Fakültemizde Tıp Tarihi, Deontoloji ve Tıbbi Etik AD ve Biyoistatistik AD kurulmadığı ve bu anabilim dallarında öğretim üyesi olmadığı için bu anabilim dallarının dersleri de anabilim dalımız öğretim üyeleri tarafından verilmektedir. Bu üç anabilim dalının dersleri dönemlere göre şöyledir:
Dönem 1: (2012-2013 öğretim yılında 117 öğrenci)
Biyoistatistik (55 saat): Yrd. Doç. Dr. Aysu KIYAN – Yrd. Doç. Dr. Seval ALKOY
Tıp Tarihi, Deontoloji ve Tıbbi Etik (14 saat): Yrd. Doç. Dr. Aysu KIYAN
Tıpta Sosyal Bilimler(15 saat): Yrd. Doç. Dr. Seval ALKOY
İletişim Becerileri (30 saat): Yrd. Doç. Dr. Seval ALKOY – Yrd. Doç. Dr. Hamit BOZTAŞ (Psikiyatri AD)
Dönem 3: (2012-2013 öğretim yılında 101 öğrenci)
Halk Sağlığı: Yrd. Doç. Dr. Aysu KIYAN-Yrd. Doç. Dr. Seval ALKOY
Tıp Tarihi, Deontoloji ve Tıbbi Etik: Yrd. Doç. Dr. Aysu KIYAN-Yrd. Doç. Dr. Seval ALKOY
Dönem 3’de Halk Sağlığı dersleri dokuzuncu kurul olarak genellikle Mayıs ayında dört hafta süre ile verilmektedir. Bu sürede 66 saati Halk Sağlığı ve 10 saati Tıp Tarihi, Deontoloji ve Tıbbi Etik olmak üzere 76 saat kuramsal ve 22 saati uygulamalı 98 saat eğitim verilmektedir.
Dönem 6 (kırsal hekimlik stajı): (2012-2013 öğretim yılında 63 öğrenci)
İnternlik dönemi programı, Yrd. Doç. Dr. Aysu KIYAN – Yrd. Doç. Dr. Seval ALKOY tarafından birlikte yürütülmektedir. Bu dönemde son sınıf öğrencileri 2 ay süre ile 6 grup halinde Anabilim Dalımızda staj yapmaktadır.
Bu stajın eğitim programı şöyledir.
Kuramsal eğitim: (ortalama 60 saat/7-8 iş günü)
Uygulamalı eğitim: (ortalama 4 hafta)
Aile Sağlığı Merkez(ler)i: 4,5 gün
Tolum Sağlığı Merkezi: 4,5 gün
AÇSAP Merkezi: 1 gün
Verem Savaş Dispanseri: 1 gün
112 Acil Komuta Merkezi: 1 gün
İl Sağlık Müdürlüğü: 1 gün
İl Halk Sağlığı Müdürlüğü: 1 gün
Çevre/su/atık sitemi: 1 gün
İş sağlığı ve iş yeri hekimliği: 1 gün
İlçe ziyareti ve uygulama: 3 gün (Koşullar uygun olursa konaklamalı)
Her öğrenci (intern):
Yüksek lisans/Doktora: Anabilim dalımızda, kuruduğundan bu yana Elif TORUN yüksek lisans programını tamamlayarak diploma almıştır. 2009 yılından bu yana öğretim üyesi yetersiz olduğu için yüksek lisans/doktora programı açılamamaktadır.
2007-2010 arasında diğer anabilim dallarındaki programlara kayıtlı öğrencilere yönelik olarak açılan “Sağlık Bilimlerinde Araştırma Yöntemleri” ve “Biyoistatistik” dersleri öğretim üyesi sayısının azlığı ve lisans ders programlarının yoğunluğu nedeniyle artık açılamamaktadır.
Tıpta Uzmanlık Eğitimi (TUE):
Anabili Dalımız kurulduğundan bu yana anabilim dalımızda TUE’e ilk olarak Dr. Mürsel DÜZOVA başlamış ancak devam etmemiştir. İkinci olarak başlayan Dr. Esin SAYIN, eş durumu nedeni ile eğitimine Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD’da devam etmektedir. TUE’e üçüncü olarak başlayan Dr. İsmail ONUR, 29 Şubat2012’den bu yana anabilim dalımızdaki eğitimini sürdürmektedir.
Anabilim dalımızca yürütülen eğitim program(lar)ına ve araştırmalara sundukları katkı, destek ve işbirliğinden dolayı Bolu Sağlık Müdürlü ve Bolu Halk Sağlığı Müdürlüğü ile bu müdürlüklere bağlı sağlık kuruluşlarına; Bolu Belediyesine ve diğer kuruluşlara teşekkürlerimizi sunarız.
Yrd. Doç. Dr. Aysu KIYAN
Yrd. Doç. Dr. Seval ALKOY
Dr. İsmail ONUR