On-line ISSN:2147-155X

ÜNİVERSİTELERDE KADRO İLANLARINDA ÇOK CİDDİ SORUNLAR VAR

16 Aralık 2012, Pazar, 7:27 | Genel, Yönetim Kurulundan | 2.081 kez okundu | 0 yorum
Üniversitelerde akademik personel alımı ve yükseltmelerinin gazete ilanı yoluyla duyurulmasının amacı bu atama ve yükseltmelerin uygun şartları sağlayan herkese açık olmasının sağlanmasıdır. Bu sayede ilan edilen kadroya müracaat eden öğretim üyeleri arasında, bilimsel çalışmaları kapsamında en yetkin olanının tercih edilebilmesi sağlanacaktır. Bir başka deyişle liyakat sağlanacaktır. Bu durum aynı zamanda Anayasada yer alan, her yurttaşın […]

Üniversitelerde akademik personel alımı ve yükseltmelerinin gazete ilanı yoluyla duyurulmasının amacı bu atama ve yükseltmelerin uygun şartları sağlayan herkese açık olmasının sağlanmasıdır. Bu sayede ilan edilen kadroya müracaat eden öğretim üyeleri arasında, bilimsel çalışmaları kapsamında en yetkin olanının tercih edilebilmesi sağlanacaktır. Bir başka deyişle liyakat sağlanacaktır. Bu durum aynı zamanda Anayasada yer alan, her yurttaşın ülkenin olanaklarından yararlanırken erişme hakkı bulunan “fırsat eşitliği ilkesinin” de bir gereğidir. İlanın amacı ilgili kişi ya da kurumların haberdar olmaları ve başvuru yapmalarıdır.

 

Bununla beraber son yıllarda öğretim üyeleri atamaları amacıyla Üniversite yönetimlerince verilen ilanlarda yukarıdaki temel ilkelere uygun olmayan yaklaşımlar gözlenmektedir.. Gereksiz ve anlamsız kimi teknik detaylar verilerek ilanların herkese açık olması engellenmektedir. Dumlupınar Üniversitesi’nce verilen öğretim üyesi alım ilanı bu duruma açık bir örnek oluşturmaktadır. Bu ilanda, örneğin halk sağlığı öğretim üyesi olarak alınacak kişide aranan özellikler arasında çok uç noktaların koşul olarak sunulması oldukça absürt bir yaklaşımdır. Alınacak öğretim üyesi fakülteye alınacak ilköğretim üyesidir ve bu fakültede koşul olarak konulan konularda bir alt yapı çalışması da yoktur. Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Yönetim Kurulu olarak “adrese teslim ilanların” eşitlik ilkesini bozduğunu ve etik olmadığını düşünüyoruz. Bu tür tutum ve davranışları adam kayırma, taraf tutma, ayrımcılık veya kadrolaşma çabalarının ürünü olarak görüyoruz.

Yukarıda değinildiği gibi öğretim üyesi alım ilanlarının hukuka uygun, hukuktaki istisnaların suistimal edilmeden tüm adaylara açık olmasının sağlanması gerektiğini savunuyoruz.

4.11.2012

HALK SAĞLIĞI UZMANLARI DERNEĞİ (HASUDER) YÖNETİM KURULU

 

 

 

 

Anahtar Kelimeler: ,

YORUM YAZ


Lütfen doldurunuz *

Henüz yorum yapılmamış.