On-line ISSN:2147-155X

ÇANAKKALE’DE KİRLİ MADENCİLİĞE KARŞI MÜCADELE DEVAM EDİYOR

1 Nisan 2013, Pazartesi, 11:01 | Basında Halk Sağlığı | 1.205 kez okundu | 0 yorum
ÇANAKKALE’DE KİRLİ MADENCİLİĞE KARŞI MÜCADELE DEVAM EDİYOR   Çanakkale ili çevresinde sürdürülecek olan altın madenciliği çalışmaları yoğun bir şekilde devam etmektedir. İl bünyesinde yürütülecek olan 7 altın madeni için işletme ruhsatı alınmak üzeredir. Ancak diğer yandan mücadele devam etmektedir. Çanakkale Çevre Platformu öncülüğünde doğayı katlettirmemek için yürütülen mücadele devam etmektedir. Bu amaçla 17 Mart 2013 […]

ÇANAKKALE’DE

KİRLİ MADENCİLİĞE KARŞI MÜCADELE DEVAM EDİYOR

 

Çanakkale ili çevresinde sürdürülecek olan altın madenciliği çalışmaları yoğun bir şekilde devam etmektedir. İl bünyesinde yürütülecek olan 7 altın madeni için işletme ruhsatı alınmak üzeredir. Ancak diğer yandan mücadele devam etmektedir. Çanakkale Çevre Platformu öncülüğünde doğayı katlettirmemek için yürütülen mücadele devam etmektedir. Bu amaçla 17 Mart 2013 tarihinde Karaköy’de, 24 Mart 2013 tarihinde Evciler’de toplantılar yapılmıştır. 23 Mart 2013 tarihinde de Çanakkale’de Panel Yapılmıştır.

23-24 Mart’ta yapılan etkinliklere Yıldız Teknik Ünv. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beyza Üstün su havzaları, Ege Üniv. Halk Sağlığı Anabilim Dalı Bşk.Prof. Dr. Ali Osman Karababa halk sağlığı, Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şb Bşk Ahmet Atalık tarımsal alan, Prof.Dr.Doğan Kantarcı orman alanları perspektifinden konuyu irdelerken tüm konuşmacıların ortak mesajı çok geç kalmadan mücadeleye başlanması gerektiği ve sermaye karşısında yaşam alanlarını savunmak için daha fazla bilinç ve güçlü duruş sergilenmesi gerektiği oldu. Özellikle Karaköy ve Evciler’de yürütülen kadın buluşmasında kadınların mücadele için hazır ve erkeklerin önünde oldukları görüldü. Bu durum,  süreci izleyen herkese eğer mücadele kazanılacaksa bunun kadınlar sayesinde olacağını düşündürdü. Herhalde Karaköy, Evciler, Şahinli, Kızılelma kadınlarını en güzel anlatan dizeler, yıllarca önce Nazım Hikmet’in kaleminden çıkmıştır.

 

Ve kadınlar,
bizim kadınlarımız:
korkunç ve mübarek elleri,
ince, küçük çeneleri, kocaman gözleriyle
anamız, avradımız, yarimiz
ve sanki hiç yaşamamış gibi ölen
ve soframızdaki yeri
öküzümüzden sonra gelen
ve dağlara kaçırıp uğrunda hapis yattığımız
ve ekinde, tütünde, odunda ve pazardaki
ve karasabana koşulan
ve ağıllarda
ışıltısında yere saplı bıçakların
oynak, ağır kalçaları ve zilleriyle bizim olan
kadınlar,
bizim kadınlarımız…

Nazım HİKMET
Çanakkale’de bundan sonra da altın madenciliğine karşı yürütülen faaliyetler devam edecektir. Ve bu mücadelenin en güzel yanı kazanmak değil, birlikte olmaktır. Çanakkale Çevre Platformu gönüllüleri ve köylüler bunun en güzel örneklerini sunmaktadır.

Haberin Tamamını Görmek İçin BURAYA TIKLAYINIZ…

 

Doç.Dr.Coşkun BAKAR

 

 


Galerideki Resimler

Anahtar Kelimeler:

YORUM YAZ


Lütfen doldurunuz *

Henüz yorum yapılmamış.