On-line ISSN:2147-155X

Sağlıkla İlgili Yeni Mevzuat, Mevzuattaki Değişiklikler ve Hukuksal Düzenlemeler: Mart 2013

17 Nisan 2013, Çarşamba, 1:43 | Sağlık Mevzuatında Yenilikler | 1.481 kez okundu | 0 yorum
Sağlıkla İlgili Yeni Mevzuat, Mevzuattaki Değişiklikler ve Hukuksal Düzenlemeler  – Doç.Dr. A.Öner KURT, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD Öğretim Üyesi 01 – 31 Mart 2013 tarihleri arasında Halk Sağlığını doğrudan ya da dolaylı olarak ilgilendiren toplam 32 adet yeni mevzuat çıkarılmış ya da mevzuat değişikliği yapılmıştır. Bu ay çıkarılan Mesire Yerleri Yönetmeliği ile […]

Sağlıkla İlgili Yeni Mevzuat, Mevzuattaki Değişiklikler ve Hukuksal Düzenlemeler

 – Doç.Dr. A.Öner KURT, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD Öğretim Üyesi

01 – 31 Mart 2013 tarihleri arasında Halk Sağlığını doğrudan ya da dolaylı olarak ilgilendiren toplam 32 adet yeni mevzuat çıkarılmış ya da mevzuat değişikliği yapılmıştır.

Bu ay çıkarılan Mesire Yerleri Yönetmeliği ile her şeyin piyasalaştırıldığı gibi mesire yerlerinin de “zamanın ruhuna” uygun olarak yönetilip ve işletilmesi sağlanmış ve mesire yerlerinin yirmidokuz yıla kadar kiraya verilebilmesinin yolu açılmıştır.

Doğal mineralli sular hakkında yönetmelikte ve İnsani tüketim amaçlı sular hakkında yönetmelikte değişiklikler yapılmıştır.

Sağlık Bakanlığınca Kamu Özel İş Birliği Modeli İle Tesis Yaptırılması, Yenilenmesi Ve Hizmet Alınması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun çıkarılarak özel sektörün kamu adına hastane yapması ve işletmesi sağlanarak sağlıkta dönüşüm programının son adımları atılmıştır.

Radyoaktif atık yönetimi yönetmeliği çıkarılarak ülkemizde nükleer (enerji)! çalışmaları konusunda bir aşama daha kaydedilmiştir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı daha önce yayımladığı altı yönetmeliği iptal etmiş, Sağlık Bakanlığı (Türkiye Halk Sağlığı Kurumu) 10 tebliğde değişiklik yapmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Mısır Arap Cumhuriyeti Hükümeti arasında sağlık alanında dört Milletlerarası Andlaşma onaylanmıştır.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca yürütülmekte olan beşeri tıbbi ürünlerin ruhsatlandırılması ve diğer işlemlerinde bilimsel danışmanlık yapacak komisyonların kurulmasına ilişkin yönetmelik yayımlanmıştır.

Sosyal Güvenlik Kurumundan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği yayımlanmıştır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğ ile İşyeri Tehlike Sınıfları Listesi değiştirilmiştir.


 

Sağlıkla İlgili Yeni Mevzuat, Mevzuattaki Değişiklikler ve Hukuksal Düzenlemeler: 01 – 31 Mart 2013 Dönemi

 

– Doç.Dr. A.Öner KURT, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD Öğretim Üyesi

 

1. Mesire Yerleri Yönetmeliği

Resmi Gazete 05 Mart 2013 tarih, Sayı : 28578

Orman Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan bu yönetmelik ile toplumun çeşitli dinlenme, eğlenme ve spor ihtiyaçlarını karşılamak, yurdun güzelliğine katkı sağlamak ve turistik hareketlere imkân vermek amacıyla Orman Genel Müdürlüğünce tesis edilecek ve mevcut mesire yerlerinin ayrılması, onanması, planlanması, planlarının uygulanması, geliştirilmesi, işletilmesi, işlettirilmesi, yönetilmesi ve iptaline ilişkin usul ve esasları düzenlemek amaçlanmıştır.

Bu yönetmelik ile mesire yerleri A, B, C, ve D olarak dört ayrı gruba ayrılmıştır. Her türlü düzenlemenin doğal ekosisteme uygun olarak yapılması gerektiği belirtilmiştir. Ve her şeyin piyasalaştırıldığı gibi mesire yerlerinin de “zamanın ruhuna” uygun olarak yönetilip ve işletilmesi bu yönetmeliğin 10. Maddesi ile belirlenmiştir. Ayrıca bu yönetmelik ile mesire yerlerinin Orman Kanununun ek 8 inci maddesine göre yirmidokuz yıla kadar kiraya verilebileceği, mesire yerlerinden elde edilecek gelirlerin Döner Sermaye bütçesinin ilgili hesaplarına yatırılacağı belirtilmiştir.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/03/20130305.htm

 

2. Doğal Mineralli Sular Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Resmi Gazete 07 Mart 2013 tarih, Sayı : 28580

Sağlık Bakanlığı (Türkiye Halk Sağlığı Kurumu) tarafından yayımlanan bu yönetmelik ile, 1/12/2004 tarihli ve 25657 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Doğal Mineralli Sular Hakkında Yönetmelik c Bunlara ek olarak bu suların şişelenmesi, analiz değerleri, etikete hangi bilgilerin yazılacağı, suların doldurulacağı kapların üretim tarihinden itibaren en fazla üç yıl veya 75 kez kullanılacağı ve bu kapların kaç defa doldurulduğunun tespit edilmesine yarayan elektronik takip sisteminin işletmeci tarafından oluşturulması gerektiği belirtilmiştir. Yapılan değişiklikler bunlarla sınırlı değildir, 2004 yönetmeliği ile 2013 yönetmeliği arasındaki değişikliklerin ayrı bir yazıda bir bütün olarak ele alınması gerekmektedir.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/03/20130307.htm

 

3. İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Resmi Gazete 07 Mart 2013 tarih, Sayı : 28580

Sağlık Bakanlığı (Türkiye Halk Sağlığı Kurumu) tarafından yayımlanan bu yönetmelik 17/2/2005 tarihli ve 25730 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik sonrasında Sağlık Bakanlığı’nda olan yapısal değişiklikler ve yeni çıkan mevzuata uygunluğunu sağlamaya ilişkin kavramsal ve teknik değişiklikler yapılmıştır. Bu değişikliklere ek olarak bazı maddeler iptal edilmiş ya da yeni maddeler eklenmiştir.

Geri dönüşlü kaplar hakkında eklenen madde aşağıdaki gibidir:

Geri dönüşlü kaplar: En az 55-70 °C sıcaklıktaki su ve uygun temizlik maddesi ile tam otomatik olarak el değmeden yıkanabilecek ve ayrıca kullanımı ve yıkama sonucu herhangi bir deformasyona uğramayacak nitelikte olur. Bu kapların dedektör ve benzeri sistemle niteliğinin değişmediğinin kontrol edilmesi gerekir. Bu kaplar üretim tarihinden itibaren en fazla üç yıl veya 75 kez kullanılır. Bu kapların kaç defa doldurulduğunun tespit edilmesine yarayan elektronik takip sistemi işletmeci tarafından oluşturulur, bu sistemin usul ve esasları Kurumca belirlenir.

Geri dönüşlü polikarbonat kaplarda suyun adı ve kabın üretim tarihi boyun veya gövdesine kabartma şeklinde yazılır. Ayrıca, şirket ismi, tescilli amblemi veya logosu da yazılabilir. Bu kaplara farklı su dolumu yapılamaz. Bu kaplarda satışa sunulan suların raf ömrü üç aydan fazla olamaz.”

Yapılan değişiklikler bunlarla sınırlı değildir, 2005 yönetmeliği ile 2013 yönetmeliği arasındaki değişikliklerin farklı bir yazıda maddelerin ve eklerin ayrı ayrı karşılaştırılarak ele alınması gerekmektedir.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/03/20130307.htm

 

4. Sağlık Bakanlığınca Kamu Özel İş Birliği Modeli İle Tesis Yaptırılması, Yenilenmesi Ve Hizmet Alınması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun

Resmi Gazete 09 Mart 2013 tarih, Sayı : 28582

TBMM tarafından 21/2/2013 tarihinde kabul edilen 6428 sayılı bu Kanunun amacı; ihale ile özel hukuk hükümlerine göre, kamu özel iş birliği modeli çerçevesinde; Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarınca yapılmasına ihtiyaç duyulan tesislerin ön proje, ön fizibilite raporu ve belirlenecek temel standartlar çerçevesinde, Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazlar üzerinde sözleşmede belirtilen sabit yatırım dönemi hariç otuz yılı geçmemek üzere bağımsız ve sürekli nitelikte üst hakkı tesis edilmek suretiyle yaptırılması, mevcut tesislerin yenilenmesinin sağlanması ve bu projeler için alınacak danışmanlık, araştırma-geliştirme hizmetleri ile ileri teknoloji ya da yüksek mali kaynak gerektiren bazı hizmetlerin gördürülmesine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/03/20130309.htm

 

5. Radyoaktif Atık Yönetimi Yönetmeliği

Resmi Gazete 09 Mart 2013 tarih, Sayı : 28582

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından yayımlanan bu yönetmelik ile, nükleer enerjinin ve iyonlaştırıcı radyasyon kaynaklarının kullanımı sırasında ortaya çıkabilecek radyoaktif atıkların çalışanlar, toplum ve çevre ile gelecek nesillere zarar vermeyecek şekilde güvenli olarak yönetilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemek amaçlanmıştır. Bu yönetmeliğin, nükleer enerjinin ve iyonlaştırıcı radyasyon kaynaklarının kullanımı dışında kalan ancak radyoaktif atık ortaya çıkaran faaliyetleri kapsadığı belirtilmiştir.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/03/20130309.htm

 

6. 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 2167 Sayılı Kanunla Değiştirilen 32. Maddesinin (B) Fıkrasında Belirtilen Ağız Protezleri İle İlgili Olarak Yapılacak Yardıma İlişkin Yönetmeliğin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönetmelik

Resmi Gazete 11 Mart 2013 tarih, Sayı : 28584

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan bu yönetmelik ile 18/8/1978 tarihli ve 16381 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 2167 Sayılı Kanunla Değiştirilen 32. Maddesinin (B) Fıkrasında Belirtilen Ağız Protezleri ile İlgili Olarak Yapılacak Yardıma İlişkin Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/03/20130311.htm

 

7. 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 2167 Sayılı Kanunla Değiştirilen 102 Nci Maddesinde Belirtilen, Yol Paraları İle Zaruri Masraf Karşılıklarına İlişkin Yönetmeliğin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönetmelik

Resmi Gazete 11 Mart 2013 tarih, Sayı : 28584

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan bu yönetmelik ile 19/8/1978 tarihli ve 16382 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 2167 Sayılı Kanunla Değiştirilen 102 nci Maddesinde Belirtilen, Yol Paraları ile Zaruri Masraf Karşılıklarına İlişkin Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/03/20130311.htm

 

8. 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa Göre Eş Ve Çocuklara Temin Edilecek Protez Araç Ve Gereçlerine Dair Yönetmeliğin Yürürlükten Kaldırılması Hakkında Yönetmelik

Resmi Gazete 11 Mart 2013 tarih, Sayı : 28584

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan bu yönetmelik ile 30/12/1999 tarihli ve 23922 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa Göre Eş ve Çocuklara Temin Edilecek Protez Araç ve Gereçlerine Dair Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/03/20130311.htm

 

9. Bağ-Kur Sigortalılarının Yurt Dışında Tedavilerine İlişkin Yönetmeliğin Yürürlükten Kaldırılması Hakkında Yönetmelik

Resmi Gazete 11 Mart 2013 tarih, Sayı : 28584

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan bu yönetmelik ile 22/7/2005 tarihli ve 25883 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bağ-Kur Sigortalılarının Yurt Dışında Tedavilerine İlişkin Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/03/20130311.htm

 

10. Emekli Ve Malullük Aylığı Bağlanmış Olanlarla, Bunların Kanunen Bakmakla Yükümlü Bulundukları Aile Fertleri, Dul Ve Yetim Aylığı Alanların Muayene İle Tedavileri Hakkında Yönetmeliğin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönetmelik

Resmi Gazete 11 Mart 2013 tarih, Sayı : 28584

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan bu yönetmelik ile 6/9/2003 tarihli ve 25221 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Emekli ve Malullük Aylığı Bağlanmış Olanlarla, Bunların Kanunen Bakmakla Yükümlü Bulundukları Aile Fertleri, Dul ve Yetim Aylığı Alanların Muayene ile Tedavileri Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/03/20130311.htm

 

11. Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı İlaç Listesi Ve Uygulama Talimatının Düzenlenmesi Usul Ve Esaslarına Dair Yönetmeliğin Yürürlükten Kaldırılması Hakkında Yönetmelik

Resmi Gazete 11 Mart 2013 tarih, Sayı : 28584

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan bu yönetmelik ile 12/2/2005 tarihli ve 25725 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı İlaç Listesi ve Uygulama Talimatının Düzenlenmesi Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/03/20130311.htm

 

12. Oyuncaklar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Resmi Gazete 12 Mart 2013 tarih, Sayı : 28585

Sağlık Bakanlığı (Türkiye Halk Sağlığı Kurumu) tarafından yayımlanan bu yönetmelik ile 17/5/2002 tarihli ve 24758 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Oyuncaklar Hakkında Yönetmelikte mevcut bazı maddelerde değişiklikler yapılmış, yeni maddeler eklenmiş ve bazı maddeler de kaldırılmıştır.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/03/20130312.htm

 

13. Ağız Temizliğinde Elle Kullanılan Diş Fırçaları, Elektrikle/Pille Çalışan Diş Fırçalarının Fırça Başlıkları Ve Arayüz Fırçalarının Üretimi, İthalatı Ve Bildirim Esaslarına Dair Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

Resmi Gazete 12 Mart 2013 tarih, Sayı : 28585

Sağlık Bakanlığı (Türkiye Halk Sağlığı Kurumu) tarafından yayımlanan bu tebliğ ile 8/2010 tarihli ve 27662 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ağız Temizliğinde Elle Kullanılan Diş Fırçaları, Elektrikle/Pille Çalışan Diş Fırçalarının Fırça Başlıkları ve Arayüz Fırçalarının Üretimi, İthalatı ve Bildirim Esaslarına Dair Tebliğin dayanak maddesi; 29/6/2001 tarihli ve 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanmasıve Uygulanmasına Dair Kanuna ve 11/10/2011 tarihli ve 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 40 ıncı maddesi olarak değiştirilmiştir. Buna ek olarak Sağlık Bakanlığının yapısal değişimine bağlı kavramsal değişiklikler de yapılmıştır.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/03/20130312.htm

 

14. Deterjanlar Ve Deterjanlarda Kullanılan Yüzey Aktif Maddeler Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

Resmi Gazete 12 Mart 2013 tarih, Sayı : 28585

Sağlık Bakanlığı (Türkiye Halk Sağlığı Kurumu) tarafından yayımlanan bu tebliğ ile 23/12/2010 tarihli ve 27794 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Deterjanlar ve Deterjanlarda Kullanılan Yüzey Aktif Maddeler Hakkında Tebliğin dayanak maddesi “Bu Tebliğ; 29/6/2001 tarihli ve 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanmasıve Uygulanmasına Dair Kanuna, 11/10/2011 tarihli ve 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 40 ıncı maddesi ile 4/8/1952 tarihli ve 3/15481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Gıda Maddelerinin ve Umumi Sağlığı İlgilendiren Eşya ve Levazımın Hususi Vasıflarını Gösteren Tüzüğün 655 inci, 658 inci ve 659 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.” şeklinde değiştirilmiştir. Buna ek olarak Sağlık Bakanlığının yapısal değişimine bağlı kavramsal değişiklikler de yapılmıştır.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/03/20130312.htm

 

15. Deterjan, Mekanik Temizleme Tozu, Çamaşır Sularından Numune Alınırken Uyulacak Kurallar İle Numune Alma İşlemlerine İlişkin Hususların Belirlenmesine Dair Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

Resmi Gazete 12 Mart 2013 tarih, Sayı : 28585

Sağlık Bakanlığı (Türkiye Halk Sağlığı Kurumu) tarafından yayımlanan bu tebliğ ile; “Müdürlük, Denetçi, Kurum” kavramları yeniden tanımlanmış ve aynı Tebliğde geçen “Genel Müdürlük” ibaresi “Kurum” şeklinde, “Genel Müdürlüğe” ibaresi“Kuruma” şeklinde, “İl Sağlık Müdürlüğü” ibaresi “Halk Sağlığı Müdürlüğü” şeklinde, “İl Sağlık Müdürlüğüne” ibaresi“Halk Sağlığı Müdürlüğüne” şeklinde değiştirilmiştir.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/03/20130312.htm

 

16. Emzik, Biberon, Biberon Başlığı, Alıştırma Bardağı, Alıştırma Bardağı Kapağı Ve Benzeri Ürünlerin Üretimi, İthalatı Ve Bildirim Esaslarına Dair Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

Resmi Gazete 12 Mart 2013 tarih, Sayı : 28585

Sağlık Bakanlığı (Türkiye Halk Sağlığı Kurumu) tarafından yayımlanan bu tebliğ ile; 7/2/2011 tarihli ve 27839 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Emzik, Biberon, Biberon Başlığı, Alıştırma Bardağı, Alıştırma Bardağı Kapağı ve Benzeri Ürünlerin Üretimi, İthalatı ve Bildirim Esaslarına Dair Tebliğin dayanak maddesi ve bazı tanımlarda (müdürlük, kurum) değişiklik yapılmıştır.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/03/20130312.htm

 

17. Hava Aromatize Edici Ürünlerin Üretimine, İthalatına, Piyasa Gözetimi Ve Denetimine Ve Bildirim Esaslarına Dair Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

Resmi Gazete 12 Mart 2013 tarih, Sayı : 28585

Sağlık Bakanlığı (Türkiye Halk Sağlığı Kurumu) tarafından yayımlanan bu tebliğ ile; 15/12/2009 tarihli ve 27433 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Hava Aromatize Edici Ürünlerin Üretimine, İthalatına, Piyasa Gözetimi ve Denetimine ve Bildirim Esaslarına Dair Tebliğin dayanak maddesi ve bazı tanımlarda (müdürlük, kurum) değişiklik yapılmıştır.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/03/20130312.htm

 

18. Havuz Suyunda Kullanılan Yardımcı Kimyasal Maddelerin Üretimine, İthalatına Ve Bildirim Esaslarına Dair Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

Resmi Gazete 12 Mart 2013 tarih, Sayı : 28585

Sağlık Bakanlığı (Türkiye Halk Sağlığı Kurumu) tarafından yayımlanan bu tebliğ ile; 4/8/2010 tarihli ve 27662 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Havuz Suyunda Kullanılan Yardımcı Kimyasal Maddelerin Üretimine, İthalatına ve Bildirim Esaslarına Dair Tebliğin dayanak maddesi ve bazı tanımlarda (müdürlük, kurum) değişiklik yapılmıştır.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/03/20130312.htm

 

19. Kuvvetli Asit Veya Baz İçeren Temizlik Ürünlerinin Üretimine, İthalatına Ve Bildirim Esaslarına Dair Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

Resmi Gazete 12 Mart 2013 tarih, Sayı : 28585

Sağlık Bakanlığı (Türkiye Halk Sağlığı Kurumu) tarafından yayımlanan bu tebliğ ile; 20/3/2010 tarihli ve 27527 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kuvvetli Asit veya Baz İçeren Temizlik Ürünlerinin Üretimine, İthalatına ve Bildirim Esaslarına Dair Tebliğin dayanak maddesi ve bazı tanımlarda (müdürlük, kurum) değişiklik yapılmıştır.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/03/20130312.htm

 

20. Oyuncaklar Konusunda Faaliyet Gösterecek Onaylanmış Kuruluşlara Dair Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

Resmi Gazete 12 Mart 2013 tarih, Sayı : 28585

Sağlık Bakanlığı (Türkiye Halk Sağlığı Kurumu) tarafından yayımlanan bu tebliğ ile; Sağlık Bakanlığının yeniden yapılanması sonrasında tanımlar ve kavramlardaki değişiklikler, 28/2/2004 tarihli ve 25387 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Oyuncaklar Konusunda Faaliyet Gösterecek Onaylanmış Kuruluşlara Dair Tebliğe yansıtılmıştır.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/03/20130312.htm

 

21. Tampon, Hijyenik Ped, Göğüs Pedi, Çocuk Bezi Ve Benzeri Ürünlerin Üretimi, İthalatı Ve Bildirim Esaslarına Dair Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

Resmi Gazete 12 Mart 2013 tarih, Sayı : 28585

Sağlık Bakanlığı (Türkiye Halk Sağlığı Kurumu) tarafından yayımlanan bu tebliğ ile; 17/6/2010 tarihli ve 27614 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tampon, Hijyenik Ped, Göğüs Pedi, Çocuk Bezi ve Benzeri Ürünlerin Üretimi, İthalatı ve Bildirim Esaslarına Dair Tebliğin dayanak maddesi ve bazı tanımlarda (müdürlük, kurum) değişiklik yapılmıştır. Buna ek olarak, 5 yıl ve üzeri raf ömürlerine sahip ürünler için stabilite testi isteneceği maddesi eklenmiştir.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/03/20130312.htm

 

22. Milletlerarası Andlaşma

Resmi Gazete 13 Mart 2013 tarih, Sayı : 28586

Bakanlar Kurulunun 14/2/2013 tarih ve 2013/4356 sayılı kararı ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Mısır Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Sağlıkta Performans Uygulamaları Alanında İşbirliğine Dair Çalışma Protokolü” onaylanmıştır.

Bu protkole göre taraflar, eşitlik, karşılıklılık ilkelerine dayalı, karşılıklı fayda temeline ve kendi ulusal mevzuatlarına uygun olarak, sağlıkta performans uygulamaları alanında aşağıda belirtilen alanlarda işbirliği yapacaklardır: -Sağlık hizmetlerinde kalite geliştirme çalışmaları, -Performansa dayalı ödeme sistemi, -Kurumsal performans değerlendirme çalışmaları, -Yönetici performansı değerlendirme çalışmaları, -Hasta ve çalışan güvenliği.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/03/20130313.htm

 

23. Milletlerarası Andlaşma

Resmi Gazete 14 Mart 2013 tarih, Sayı : 28587

Bakanlar Kurulunun 14/2/2013 tarih ve 2013/4357 sayılı kararı ile “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Mısır Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Sağlık Stratejik Planlarının Geliştirilmesi ve Sağlık Sistemlerinin Güçlendirilmesi Alanında İşbirliğine Dair Çalışma Protokolü” onaylanmıştır.

Bu protkole göre taraflar, eşitlik, karşılıklılık ilkelerine dayalı, karşılıklı fayda temeline ve kendi ulusal mevzuatlarına uygun olarak, sağlık stratejik planlarının geliştirilmesi ve sağlık sistemlerinin güçlendirilmesi alanında aşağıda belirtilen konularda işbirliği yapacaklardır: – Sağlık stratejik planlarının hazırlanması, şekillendirilmesi, sonuçlandırılması, izleme ve değerlendirilmesi, – Stratejik yönetim ve planlama konusunda kapasite geliştirme, – Performans esaslı bütçeleme, – Sağlık yönetimi ve sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi, – Sağlık bilgi sistemlerinin geliştirilmesi.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/03/20130314.htm

 

24. Milletlerarası Andlaşma

Resmi Gazete 14 Mart 2013 tarih, Sayı : 28587

Bakanlar Kurulunun 14/2/2013 tarih ve 2013/4358 sayılı kararı ile “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Mısır Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Acil Sağlık Hizmetleri ve Afet Yönetimine Dair Çalışma Protokolü” onaylanmıştır.

Bu protkole göre taraflar, belirtilen işbirliğini, karşılıklı uzman değişimi, ziyaretler, danışmanlık hizmeti verilmesi, görüş alış-verişinde bulunulması, konferans ve bilimsel toplantılara katılımın teşvik edilmesi yolları ile yapacaklardır. Taraflar, aşağıdaki alanlarda eğitimler düzenlemek hususunda anlaşmaya varmışlardır: – Medikal Kurtarma Eğitimleri, – Kimyasal ve biyolojik ajanlara karşı korunma eğitimi, – Hastane afet plan eğitimi, – İlkyardım bilincinin arttırılması için ilkyardım eğitimleri.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/03/20130314.htm

 

25. Milletlerarası Andlaşma

Resmi Gazete 19 Mart 2013 tarih, Sayı : 28592

Bakanlar Kurulunun 11/2/2013 tarih ve 2013/4331 sayılı kararı ile “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Mısır Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinin Geliştirilmesi Alanında İşbirliğine Dair Çalışma Protokolü” ve “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Mısır Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında İlaç Takip Sistemi Alanında İşbirliğine Dair Çalışma Protokolü” onaylanmıştır.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/03/20130319.htm

 

26. Türkiye İlaç Ve Tıbbi Cihaz Kurumu Beşeri Tıbbi Ürünler Bilimsel Danışmanlık Ve Ruhsatlandırma Komisyonlarının Teşkili Ve Görevleri Hakkında Yönetmelik

Resmi Gazete 19 Mart 2013 tarih, Sayı : 28592

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yayımlanan bu yönetmelik ile Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca yürütülmekte olan beşeri tıbbi ürünlerin ruhsatlandırılması ve diğer işlemlerinde bilimsel danışmanlık yapacak komisyonların teşkili ile görev ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amaçlanmıştır.

Komisyonlarda görev alacak kişiler; kurum tarafından, üniversiteler, eğitim ve araştırma hastaneleri ile diğer kamu kurumları veya özel kuruluşlardan, ihtiyaç duyulan bilim dallarında konusunda uzman, bilim adamı ve konu ile ilgili bürokratlar ile meslek birlikleri ve sektör sivil toplum kuruluşları temsilcileri arasından Kurum Başkanının onayı ile seçilen en az yüzelli kişilik listeden belirlenecektir.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/03/20130319.htm

 

27. Milletlerarası Andlaşma

Resmi Gazete 20 Mart 2013 tarih, Sayı : 28593

Bakanlar Kurulunun 14/2/2013 tarih ve 2013/4355 sayılı kararı ile “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Mısır Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Hastane Hizmetlerinin Geliştirilmesi ve Hastane Yönetimi Alanında İşbirliğine Dair Çalışma Protokolü” onaylanmıştır.

Bu protkole göre taraflar, eşitlik, karşılıklılık ilkelerine dayalı, karşılıklı fayda temeline ve kendi ulusal mevzuatlarına uygun olarak, hastane hizmetlerinin ve hastane yönetiminin geliştirilmesi amacıyla aşağıda belirtilen konularda işbirliği yapacaklardır: Hastanenin tıbbi yönetimi, Hastanenin mali idaresi, Hastanenin satın alma işlemleri, Hastane bilgi teknolojileri, Hizmet alımları, Evrak Takip Sistemleri, Hastanelerde enfeksiyon kontrolü, Kalite kontrol ve hastane akreditasyonu.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/03/20130320.htm

 

28. Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği

Resmi Gazete 24 Mart 2013 tarih, Sayı : 28597

Sosyal Güvenlik Kurumundan yayımlanan bu tebliğin amacı; sağlık yardımları Sosyal Güvenlik Kurumunca karşılanan ve kapsam maddesinde tanımlanan kişilerin, Kurumca finansmanı sağlanan sağlık hizmetleri, yol, gündelik ve refakatçi gederlerinden yararlanma esas ve usulleri ile bu hizmetlere ilişkin Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonunca belirlenen Kurumca ödenecek bedellerin bildirilmesi olarak belirtilmiştir.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/03/20130324.htm

 

29. Sağlık Bakanlığı Ve Bağlı Kuruluşları Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliği

Resmi Gazete 26 Mart 2013 tarih, Sayı : 28599

Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan bu yönetmelik ile sağlık hizmetlerinin yurt genelinde etkin ve verimli bir şekilde yürütülebilmesi için Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında görev yapan sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfı personelinin atama ve yer değiştirmelerine ilişkin usul ve esasları düzenlemek amaçlanmıştır.

Bu Yönetmelik; Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının taşra teşkilatlarında görev yapan sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfı personelini kapsamaktadır. Ancak, Bakanlık ve bağlı kuruluşlarının merkez teşkilatlarından taşra teşkilatlarına, taşra teşkilatlarından merkez teşkilatlarına yapılacak atamalar ve görevlendirmeler ile eğitim ve araştırma hastanelerinde görev yapan eğitim görevlisi, başasistan ve asistanları kapsamamaktadır.

Bu Yönetmeliğe göre tüm atama ve yer değiştirmelerde göz önüne alınacak ilkeler:

a) Kadro imkânlarının göz önünde bulundurulması,

b) Ekonomik, sosyal ve kültürel şartlar ile ulaşım şartları yönünden benzerlik ve yakınlık gösteren illerin gruplandırılarak işlem yapılması,

c) Personelin hizmet bölgeleri ve grupları arasında, hizmet gerekleri de dikkate alınarak, adil ve dengeli dağılımının sağlanması,

ç) Personel hareketlerinde hizmet puanının belirleyici olması,

d) PDC’de belirlenen sayılardaki aktif çalışanların dikkate alınarak idarenin hizmet ihtiyacının karşılanması, aylıksız izin, askerlik ve geçici görev gibi nedenlerle aktif olmayan standartlara bu süre içerisinde atama yapılması,

e) Atamalarda hizmet birimlerinin ihtiyacına göre sertifika, diploma gibi özel nitelikler aranılarak, nitelikli personel eliyle hizmet sunumunun sağlanması,

f) Personelin işlemlerinin başvuru tarihinde yürürlükte olan usul ve esaslar çerçevesinde yapılmasıdır.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/03/20130326.htm

 

30. İş Sağlığı Ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

Resmi Gazete 29 Mart 2013 tarih, Sayı : 28602

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan bu tebliğ ile 26/12/2012 tarihli ve 28509 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğinin Ek-1’inde yer alan İşyeri Tehlike Sınıfları Listesi değiştirilmiştir.

Yeni listeye göre toplam 3455 işin tehlike sınıflaması tanımlanmıştır. Buna göre; 926 az tehlikeli iş, 2195 tehlikeli iş ve 334 çok tehlikeli iş tanımlanmıştır. http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/03/20130329.htm

 

31. Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması Ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik

Resmi Gazete 30 Mart 2013 tarih, Sayı : 28603

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan bu yönetmelik ile özürlü sağlık kurulu raporlarının alınışı, geçerliliği, değerlendirilmesi ve özürlü sağlık kurulu raporu verebilecek yetkili sağlık kurumlarının tespiti ile ilgili usul ve esasları belirlemek; özürlülerle ilgili derecelendirmelere, sınıflandırmalara ve tanımlamalara gereksinim duyulan alanlarda ortak bir uygulama geliştirmek ve uluslararası sınıflandırma ve ölçütlerin kullanımının yaygınlaştırılmasını sağlamak amaçlanmıştır.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/03/20130330.htm

 

32. İşyerlerinde İşin Durdurulmasına Dair Yönetmelik

Resmi Gazete 30 Mart 2013 tarih, Sayı : 28603

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan bu yönetmelik ile işyerindeki bina ve eklentilerde, çalışma yöntem ve şekillerinde veya iş ekipmanlarında çalışanlar için hayati tehlike oluşturan bir husus tespit edildiğinde veya çok tehlikeli sınıfta yer alan maden, metal ve yapı işleri ile tehlikeli kimyasallarla çalışılan işlerin yapıldığı veya büyük endüstriyel kazaların olabileceği işyerlerinde risk değerlendirmesi yapılmamış olması durumlarında işyerinin bir bölümünde ya da tamamında bu tehlike giderilinceye kadar işin durdurulması ile bu Yönetmeliğe göre durdurma kararı uygulanmış işyerinde çalışmaya tekrar başlanmasına izin verilmesinin usul ve esaslarını belirlemek amaçlanmıştır.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/03/20130330.htm

YORUM YAZ


Lütfen doldurunuz *

Henüz yorum yapılmamış.