HASUDER-Tütün İle Mücadele Çalışma Grubu’ndan Güncel Haberler…..

2 Mayıs 2013, Perşembe, 1:49 | Tütün İle Mücadele Çalışma Grubu | 1.180 kez okundu | 0 yorum
  HASUDER-Tütün İle Mücadele Çalışma Grubu’ndan Güncel Haberler…..   Nisan 2013   HASUDER-Tütün İle Mücadele Çalışma Grubu (HASUDER-TMÇG) tarafından Nisan 2013 döneminde HASUDER web sayfası üzerinden paylaşılmak üzere üç dokuman hazırlığı tamamlanmıştır. Dünya Tabipler Birliği’nin “DÜZ PAKET” Uygulaması İle İlgili Bildirgesi’nin[1] Türkçe çevirisi tamamlanmıştır. Uluslararası literatürden seçilmiş olan bazı makalelerin özet çevirileri tamamlanmıştır.                                                               i.     […]

HASUDER-Tütün İle Mücadele Çalışma Grubu’ndan Güncel Haberler…..

Nisan 2013

1. HASUDER-Tütün İle Mücadele Çalışma Grubu (HASUDER-TMÇG) tarafından Nisan 2013 döneminde HASUDER web sayfası üzerinden paylaşılmak üzere üç dokuman hazırlığı tamamlanmıştır.
    1. Dünya Tabipler Birliği’nin “DÜZ PAKET” Uygulaması İle İlgili Bildirgesi’nin[1] Türkçe çevirisi tamamlanmıştır.
    2. Uluslararası literatürden seçilmiş olan bazı makalelerin özet çevirileri tamamlanmıştır.
      1.                                                               i.     Nargile içimi ve yükselen küresel kanser riski[2][3]
      2.                                                            ii.     Dumansız tütün ürünü kullanımı ve kalp yetmezliği riski: İki farklı İsveç izleme çalışması sonuçları[4]
      3. Ülkemizde Halk Sağlığı Anabilim Dallarında çalışan araştırma görevlilerinin tütün kullanımı mücadelesine ilişki tutum ve davranışlarının belirlenmesi konulu bir araştırmanın planlanması kararlaştırılmıştır.

[2] Maziak W. The waterpipe: An emerging global risk for cancer. Cancer Epidemiol 2013 Feb;37(1):1-4.

[3] Maziak W. The global epidemic of waterpipe smoking. Addict Behav 2011 Jan-Feb;36(1-2):1-5.

[4] Arefalk G, Hergens MP, Ingelsson E, Arnlöv J, Michaëlsson K, Lind L, Ye W, Nyrén O, Lambe M, Sundström J. Smokeless tobacco (snus) and risk of heart failure: results from two Swedish cohorts.  Eur J Prev Cardiol 2012 Oct;19(5):1120-7.