On-line ISSN:2147-155X

TURK J PUBLIC HEALTH 2013(11)1 YAYINLANDI

6 Mayıs 2013, Pazartesi, 4:47 | Türkiye Halk Sağlığı Dergisi | 1.900 kez okundu | 0 yorum
TURK J PUBLIC HEALTH 2013(11)1 YAYINLANDI Turk J Public Health 2013 birinci sayısı Nisan ayının sonunda yayınlandı. Bu sayının editörden yazısını aşağıda okuyabilirsiniz. Dergide yayınlanan makalelerin tamamına tam metin olarak http://hasuder.org.tr/ojs/index.php/TJPH adresinden ücretsiz ulaşılabilmektedir. Dergimizi daha çok okuyalım ve okutalım. Sevgili okurlar, Dergimizin bu sayısında dört araştırma ve bir derleme makalesi ile karşınızdayız. Araştırma makalelerinden ikisi mevsimlik […]

TURK J PUBLIC HEALTH 2013(11)1 YAYINLANDI

Turk J Public Health 2013 birinci sayısı Nisan ayının sonunda yayınlandı. Bu sayının editörden yazısını aşağıda okuyabilirsiniz. Dergide yayınlanan makalelerin tamamına tam metin olarak http://hasuder.org.tr/ojs/index.php/TJPH adresinden ücretsiz ulaşılabilmektedir. Dergimizi daha çok okuyalım ve okutalım.

Sevgili okurlar,

Dergimizin bu sayısında dört araştırma ve bir derleme makalesi ile karşınızdayız. Araştırma makalelerinden ikisi mevsimlik tarım işçisi gençlerin sağlığı ile ilgilidir ve her iki araştırma da Urfa’da yapılmıştır.  Girişimsel tipteki ilk araştırmada akran eğitiminin mevsimlik tarım işçisi gençlerin sağlıklı yaşam bilgi ve davranışlarına etkisi değerlendirilmiştir. Akran eğitimi hem gençlerin bilgi puanının artması, hem da sağlıkla ilgili bazı davranışları edinmeleri açısından etkili bulunmuştur ve bir model olarak önerilmektedir.

Diğer çalışmada ise, göçebe mevsimlik tarım işçisi ergenlerde sağlıkla ilişkili yaşam kalitesi düzeyi ve bunun çeşitli faktörlerle ilişkisi değerlendirilmiştir. Araştırma sonucuna göre tarım işçisi kızların yaşam kalitesi puanı erkeklerden düşük bulunmuştur.

Bu sayıdaki bir başka girişimsel araştırmada ise, bozulmuş açlık glukozu olan kadınlarda beslenme ve fiziksel aktiviteye yönelik girişimlerin etkinliği değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonucunda sağlıklı beslenme ve fiziksel aktiviteyi artırmak için yapılan düzenli hatırlatıcı telefon görüşmelerinin açlık kan şekeri düzeyini düşürmede etkin olmadığı bulunmuştur.  Girişimsel araştırmalarda negatif sonuçlar en az pozitif sonuçlar kadar önemlidir. Nitekim, yazarlar da katılım ve izlem kaybı sorununa vurgu yaparak, toplum düzeyinde yapılan girişimsel çalışmalarda katılımı artıracak yeni yöntemler aranması gerektiğini belirtmiştir.

Bu sayıdaki son araştırma makalesi ise üniversite öğrencilerinin şiddet algısını ve şiddet algısına etki eden kişisel ve ailesel faktörleri değerlendirmektedir. Kadınların cinsel ve fiziksel şiddet açısından farkındalıklarının erkeklerden daha fazla olduğu saptanmıştır. Şiddeti ve yol açtığı sonuçları azaltmak için yapılacak müdahalelerde, özellikle erkeklerin şiddet farkındalıklarını artıracak çalışmaların önemi vurgulanmıştır.

Bu sayıda yer alan derlemede ise dünyada yaygın olarak görülen zoonoz hastalıklardan birisi olan Toxoplasma gondii epidemiyolojisi ile ilgili güncel bilgiler sunulmakta, enfeksiyondan korunma ve kontrolde önemli olan koruyucu halk sağlığı yaklaşımları tartışılmaktadır.

Dergimizin bu sayısını beğenerek okuyacağınızı umar, bu sayıya katkısı olan yazar ve hakemlere teşekkür ederiz.

Prof.Dr. Sibel Kalaça

Turk J Public Health Editörü

Anahtar Kelimeler:

YORUM YAZ


Lütfen doldurunuz *

Henüz yorum yapılmamış.