Sağlıkla İlgili Yeni Mevzuatlar, Mevzuattaki Değişiklikler ve Hukuksal Düzenlemeler
01 – 31 Nisan 2013 tarihleri arasında Halk Sağlığını doğrudan ya da dolaylı olarak ilgilendiren toplam 15 adet yeni mevzuat çıkarılmış ya da mevzuat değişikliği yapılmıştır.
Bu ay iş sağlığı alanında üç yönetmelik (Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık Ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik, İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık Ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği, Çalışanların Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Korunması Hakkında Yönetmelik) çıkarılması iş sağlığı ve güvenliği alanına ilişkin eksikliği tamamlayan yerinde adımlardır.
Gıda sağlığı alanında çıkarılan Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası Genelgesi, Türk Gıda Kodeksi Buğday Unu Tebliği ve Türk Gıda Kodeksi Ekmek Ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin toplum beslenmesi açısından önemli katkısı olacaktır.
ÇED raporundan muafiyeti genişleten “Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” çevre sağlığı açısından gelecek kuşakları da etkileyebilecek olumsuz durumlara yol açabilir.
Etik kurullar açısından “Klinik Araştırmalar Hakkında Yönetmelik” ayrıntılı olarak incelenmelidir.
***************************************
Sağlıkla İlgili Yeni Mevzuatlar, Mevzuattaki Değişiklikler ve Hukuksal Düzenlemeler: 01 – 31 Nisan 2013 Dönemi
– Doç.Dr. A.Öner KURT, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD Öğretim Üyesi
1. Kozmetik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
Resmi Gazete 01 Nisan 2013 tarih, Sayı : 28605
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yayımlanan bu yönetmelik ile; 23/5/2005 tarihli ve 25823 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kozmetik Yönetmeliğinin Ek II’sinde yer alan “Kozmetik Ürünlerin İçermemesi Gereken Maddelerin Listesi” başlıklı tabloya 1373 numaralı satır eklenmiş, Ek III Kısım I’deki “Aşağıdaki Sınırlamalar ve Şartlar Dışında Kozmetik Ürünlerin İçermemesi Gereken Maddeler Listesi” başlıklı tablonun 12, 16 ve 22 numaralı satırları değiştirilmiş, 252 numaralı satırından sonra gelmek üzere 253-278 arasına yeni satırlar eklenmiştir.
Ayrıca saç bakım ürünleri, cilt bakım ürünleri, tırnak sertleştirici ürünler, ağız çalkalama ürünleri, diş macunları ve diş beyazlatıcılar veya ağartıcı ürünleri içeren ağız bakım ürünleri, diş beyazlatıcılar veya ağartıcı ürünlerin içeriği, kullanım sırasında dikkat edilecek noktalar belirtilmiştir.
www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/04/20130401.htm
2. Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası Genelgesi
Resmi Gazete 02 Nisan 2013 tarih, Sayı : 28606
Başbakanlık tarafından 2013/3 sayı ile yayımlanan bu genelge ile israf konusunda toplumsal duyarlılık oluşturulması, israfın üretim ve tüketim aşamalarında önlenmesi, ekmeğin uygun yöntemler ile muhafazasının sağlanması, bayat veya ihtiyaç fazlası ekmeğin yine insan gıdası olarak değerlendirilmesi konularında toplumun bilinçlendirilmesi ve tam buğday ekmeği tüketiminin yaygınlaştırılması amaçlanmıştır.
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/04/20130402.htm
3. Türk Gıda Kodeksi Buğday Unu Tebliği (Tebliğ No: 2013/9)
Resmi Gazete 02 Nisan 2013 tarih, Sayı : 28606
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayımlanan bu tebliğ ile buğday ununun tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlanması, işlenmesi, depolanması, nakledilmesi ve piyasaya arz edilmesi aşamalarında taşıması gereken özelliklerini belirlemek amaçlanmıştır. Bu Tebliğ; Triticum aestivum (ekmeklik buğday), Triticum compactum (bisküvilik buğday) ve Triticum durum buğdaylarından (makarnalık buğday) ayrı ayrı veya karıştırılarak üretilen buğday unlarını kapsamaktadır. Vitamin ve minerallerce zenginleştirilmiş buğday unu kapsam dışında tutulmuştur.
Bu tebliğ ile 17/2/1999 tarihli ve 23614 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Buğday Unu Tebliği (Tebliğ No: 99/1) yürürlükten kaldırılmıştır. Bu Tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecilerine 01/07/2013 tarihine kadar bu Tebliğ hükümlerine uymak zorunluluğu getirilmiştir.
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/04/20130402.htm
4. Türk Gıda Kodeksi Ekmek Ve Ekmek Çeşitleri Tebliği (Tebliğ No: 2012/2)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2013/10)
Resmi Gazete 02 Nisan 2013 tarih, Sayı : 28606
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayımlanan bu tebliğ ile 4/1/2012 tarihli ve 28163 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’nin bazı maddelerinde değişiklikler yapışmıştır.
Bu Tebliğ kapsamında tanımı yapılan ekmeğin sadece ekmeklik buğday unu ve/veya tam buğday unlarından yapılması, ürünlerin ambalajlı üretilmeleri durumunda bu ürünlerin 100 grama kadar ve 250 gramdan sonra muhtelif ağırlıklarda üretileceği ve 100 ila 250 gram arasındaki ağırlıklarda üretilemeyeceği, ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünlerin ağırlıkça “ – %3, +%8” tolerans değeri ile üretileceği ancak ağırlık kontrolü amacı ile yapılan resmi denetimlerde, alınan numunelerin ortalama ağırlığı, denetime konu olan ürünün bu Tebliğ kapsamında üretimine izin verilen ağırlığından en fazla %2 kadar eksik olabileceği, ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünlerin; satış yerlerinde alıcının el değmesini engelleyecek şekilde ekmek dolabında veya tezgâhında muhafaza edilerek gıda işletmecisinin kontrolünde satılması gerektiği veya gıda işletmecisi, tüketicinin bu ürünleri eldiven ile almasının sağlanması gerektiği belirtilmiştir.
Gıda işletmecisinin ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünleri; uygun bir ambalaj malzemesine sararak veya içine koyarak tüketiciye arz etmesi veya bu ürünler için uygun bir ambalaj malzemesinin ekmek dolabında veya tezgâhında alıcının ulaşabileceği bir şekilde bulundurmasının sağlanması gerektiği, ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünlerin satışa sunulduğu ekmek dolapları veya tezgâhlarda açıkta bırakılmayacak şekilde kapalı bir ortama konulması gerektiği belirtilmiştir.
Bu Tebliğ kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünlerin muhafaza edildiği ekmek dolabında veya tezgâhında etiket bilgilerine ilave olarak ürünün net miktarının yer aldığı etiketin alıcının rahatlıkla görebileceği büyüklükte yer almasının zorunlu olduğu ve bu maddenin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecilerinin 01/07/2013 tarihine kadar Tebliğin bu madde ile birlikte yürürlüğe giren hükümlerine uymak zorunda olduğu belirtilmiştir.
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/04/20130402.htm
5. Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
Resmi Gazete 05 Nisan 2013 tarih, Sayı : 28609
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanan bu yönetmelik ile 17/7/2008 tarihli ve 26939 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğinin Geçici 3 üncü maddesi değiştirilerek daha önce “7/2/1993 tarihli ve 21489 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğinden önce uygulama projeleri onaylanmış veya çevre mevzuatı ve ilgili diğer mevzuat uyarınca yetkili mercilerden izin, ruhsat veya onay ya da kamulaştırma kararı alınmış veya yatırım programına alınmış veya mevzi imar planları onaylanmış projelere veya bu tarihten önce üretim ve/veya işletmeye başladığı belgelenen projelere Çevre Kanunu ve ilgili diğer yönetmeliklerde alınması gereken izinler saklı kalmak kaydıyla bu Yönetmelik hükümleri uygulanmaz.01/09/2008 tarihine kadar olan işlemler” şeklinde yer alan madde “23/6/1997 tarihinden önce yatırım programına alınmış olup 5/4/2013 tarihi itibarıyla planlama aşaması geçmiş olan veya ihalesi yapılmış olan veya üretim veya işletmeye başlamış olan projeler ile bunların gerçekleştirilmesi için zorunlu olan yapı ve tesislere, Çevre Kanunu ve ilgili diğer yönetmeliklerde alınması gereken izinler saklı kalmak kaydıyla bu Yönetmelik hükümleri uygulanmaz.” olarak değiştirilmiştir.
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/04/20130405.htm
6. Klinik Araştırmalar Hakkında Yönetmelik
Resmi Gazete 13 Nisan 2013 tarih, Sayı : 28617
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yayımlanan bu yönetmelik ile taraf olunan uluslararası anlaşmalar ile Avrupa Birliği standartları ve iyi klinik uygulamaları çerçevesinde, insanlar üzerinde bilimsel araştırma yapılması ve gönüllülerin haklarının korunmasına dair usûl ve esaslar ile Klinik Araştırmalar Danışma Kurulu ve etik kurulların teşkili, görevleri, çalışma usûl ve esaslarını düzenlemek amaçlanmıştır.
Bu Yönetmelik, biyoyararlanım ve biyoeşdeğerlik çalışmaları dâhil, ruhsat veya izin alınmış olsa dahi insanlar üzerinde yapılacak olan ilaç, tıbbi ürünler ve bitkisel tıbbi ürünler ile ilaç dışı klinik araştırmaları, klinik araştırma yerlerini ve bu araştırmaları gerçekleştirecek gerçek veya tüzel kişileri kapsamaktadır. Retrospektif çalışmalar bu Yönetmeliğin kapsamı dışındadır.
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/04/20130413.htm
7. Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık Ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik
Resmi Gazete 16 Nisan 2013 tarih, Sayı : 28620
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan bu yönetmelik ile ekranlı araçlarla çalışmalarda alınacak asgari sağlık ve güvenlikönlemlerine ilişkin usul ve esasları belirlemek amaçlanmıştır.
Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren ve ekranlı araçlarla çalışmaların yapıldığı tüm işyerlerini kapsamaktadır.
Bu Yönetmelik hükümleri; a) Hareketli makine ve araçların kumanda kabinlerinde ve sürücü mahallinde, b) Taşıma araçlarında aracın kumandasındaki bilgisayar sistemlerinde, c) Toplumun kullanımına açık bilgisayar sistemlerinde, ç) İşyerinde kullanımı sürekli olmayan taşınabilir sistemlerde, d) Hesap makineleri, yazar kasa ve benzeri veri veya ölçüm sonuçlarını gösteren küçük ekranlı cihazlarda, e) Ekranlı daktilolarda uygulanmayacaktır.
Yönetmeliğe göre; işveren, işyerinde gerçekleştireceği risk değerlendirmesinde; çalışma merkezlerinde ekranlı araçların kullanımından kaynaklanan riskleri, özellikle görme, fiziksel sorunlar ve mental stresle ilgili riskleri de dikkate alarak, bu risklerin etkileri, yol açabileceği ilave etkiler ile risklerin bir arada olmasından kaynaklanabilecek olumsuz etkilerin ortadan kaldırılması veya en aza indirilmesi için her türlü sağlık ve güvenlik önlemlerini alacaktır.
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/04/20130416.htm
8. Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Esaslar”ın yürürlüğe konulması’na dair Bakanlar Kurulu Kararı
Resmi Gazete 17 Nisan 2013 tarih, Sayı : 28621
Bakanlar Kurulu 2013/4534 Karar Sayısı ile 6/6/1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Kararnameye ek olarak “Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Esaslar”ın yürürlüğe konulması; Maliye Bakanlığının 21/3/2013 tarihli ve 3002 sayılı yazısı üzerine, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre, Bakanlar Kurulu’nca 25/3/2013 tarihinde kararlaştırılmıştır.
Bu esaslara; 6/6/1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların eki (3) sayılı Cetvele, “Çözümleyici” ibaresinden sonra gelmek üzere “İmam-Hatip” ibaresi, “İnsan Hakları Uzmanı Hukukçu” ibaresinden sonra gelmek üzere “Kur’an Kursu Öğreticisi” ve “Müezzin-Kayyım” ibareleri eklenmiştir.
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/04/20130417.htm
9. İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık Ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği
Resmi Gazete 25 Nisan 2013 tarih, Sayı : 28628
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan bu yönetmelik ile işyerinde iş ekipmanlarının kullanımı ile ilgili sağlık ve güvenlik yönünden uyulması gerekli asgari şartları belirlemek amaçlanmıştır. Bu Yönetmelik, 20/06/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren tüm işyerlerini kapsar. Bu yönetmelik özellikle ergonomi kurallarının iş sağlığı ve güvenliği alanında uygulanabilmesi açısından önem taşımaktadır. Yönetmelik ile işverenlerin yükümlülükleri, (iş ekipmanı ile ilgili kurallar, iş ekipmanının kontrolü, özel risk taşıyan iş ekipmanı, iş sağlığı ve ergonomi, çalışanların bilgilendirilmesi, çalışanların eğitimi, çalışanların görüşlerinin alınması ve katılımlarının sağlanması), periyodik kontrolleri yapmaya yetkili kişilerin bildirimi ve yetkilendirme, eğitim ve denetimi kimin yapacağı belirlenmiştir. “İş Ekipmanlarında Bulunacak Asgari Gerekler”, İş Ekipmanının Kullanımı İle İlgili Hususlar, Bakım, Onarım Ve Periyodik Kontroller İle İlgili Hususları EKLER bölümünde verilmiştir.
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/04/20130425.htm
10. Milletlerarası Andlaşma
Resmi Gazete 26 Nisan 2013 tarih, Sayı : 28629
Bakanlar Kurulunca, 24 Mart 2011 tarihinde Akra’da imzalanan ve 3/1/2013 tarihli ve 6380 sayılı Kanunla onaylanması uygun bulunan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Gana Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Sağlık ve Tıp Bilimleri Alanlarında İşbirliğine Dair Anlaşma”nın onaylanması; Dışişleri Bakanlığının 20/2/2013 tarihli ve 6852375 sayılı yazısı üzerine, 31/5/1963 tarihli ve 244 sayılı Kanunun 3 üncü maddesine göre 4/3/2013 tarihinde 2013/4416 sayı ile kararlaştırılmıştır.
Bu Andlaşmaya göre; taraflar, sağlık ve tıp bilimleri alanlarında karşılıklı mutabakat ile sağlık sisteminin güçlendirilmesi konusunda mutabakat, sağlık uzmanlarının eğitimi, karşılıklı olarak düzenlenecek konferanslara ve bilimsel toplantılara katılımın teşvik edilmesi kararını almışlardır.
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/04/20130426.htm
11. Bazı Yönetmeliklerin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönetmelik’in Yürürlüğe Girmesine Dair Bakanlar Kurulu Kararı
Resmi Gazete 26 Nisan 2013 tarih, Sayı : 28629
Bakanlar Kurulunun 2013/4425 sayılı kararı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 23/1/2013 tarihli ve 1394847 sayılı yazısı üzerine 4/3/2013 tarihinde “Bazı Yönetmeliklerin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönetmelik” yürürlüğe girmiştir.
Bu karara göre; yönetmeliğin yayımı tarihinde;
a) 8/5/1963 tarihli ve 6/1716 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sosyal Sigortalar Kurumu Vekalet Ücretleri Dağıtım Yönetmeliği,
b) 9/7/1999 tarihli ve 99/13144 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Kamu Personeli ve Bunların Emeklilerinin Yurt Dışında Tedavilerine İlişkin Yönetmelik,
c) 10/5/2004 tarihli ve 2004/7311 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Bağ-Kur Genel Müdürlüğünün Gelirleri ile Zorunlu Ödemeler İçin Bulundurulması Gereken Nakit ve Benzeri Varlıklarının Değerlendirilmesi Hakkında Yönetmelik,
d) 18/6/2004 tarihli ve 2004/7489 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sosyal Sigortalar Kurumunun Gelirleri ile Zorunlu Ödemeler İçin Bulundurulması Gereken Nakit ve Benzeri Varlıklarının Değerlendirilmesi Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/04/20130426.htm
12. Beşeri Tıbbi Ürünlerin Güvenliğinin İzlenmesi Ve Değerlendirilmesi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
Resmi Gazete 26 Nisan 2013 tarih, Sayı : 28629
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yayımlanan bu yönetmelik ile 22/3/2005 tarihli ve 25763 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Beşeri Tıbbi Ürünlerin Güvenliğinin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi Hakkında Yönetmeliğin 18 inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/04/20130426.htm
13. Beşeri Tıbbi Ürünlerin İmalathaneleri Hakkında Yönetmelik
Resmi Gazete 27 Nisan 2013 tarih, Sayı : 28630
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yayımlanan bu yönetmelik ile üretilen, ihraç edilen, ithal edilen ve klinik araştırması yapılan ürünler de dahil tüm beşeri tıbbi ürünlerin iyi imalat uygulamalarına uygun olarak imal edilmesi ve bu çerçevede farmasötikkalite güvence sisteminin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemek amaçlanmıştır.
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/04/20130427.htm
14. Çalışanların Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Korunması Hakkında Yönetmelik
Resmi Gazete 30 Nisan 2013 tarih, Sayı : 28633
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan bu yönetmelik ile çalışanları sağlık ve güvenlik yönünden işyerlerinde oluşabilecek patlayıcı ortamların tehlikelerinden korumak için alınması gereken önlemlere ilişkin usul ve esasları düzenlemek amaçlanmıştır.
Yönetmeliğin alt başlıkları arasında; “Patlamaların önlenmesi ve patlamadan korunma”, “Patlama riskinin değerlendirilmesi”, “İşyerinin güvenli hale getirilmesi”, “Patlayıcı ortam oluşabilecek yerlerin sınıflandırılması”, “Patlamadan korunma dokümanı” ve “İşyerleri ve iş ekipmanları için özel gerekler” yer almaktadır.
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/04/20130430.htm
15. Türkiye İlaç Ve Tıbbi Cihaz Kurumu Ürün Denetmenliği Yönetmeliği
Resmi Gazete 30 Nisan 2013 tarih, Sayı : 28633
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yayımlanan bu yönetmelik ile ürün denetmenlerinin ve denetmen yardımcılarının mesleğe alınmaları, yarışma sınavları, yetiştirilmeleri, yeterlik sınavları, görev, yetki ve sorumlulukları, atanmaları ile çalışma usul ve esaslarını belirlemek amaçlanmıştır. Bu Yönetmelik hükümleri, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunda görev yapan ürün denetmen ve denetmen yardımcılarını kapsamaktadır.
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/04/20130430.htm