On-line ISSN:2147-155X

Şiddet Toplumsal Barışı Tehdit Eder Duruma Gelmiştir

5 Haziran 2013, Çarşamba, 10:05 | Kapak haberi, Yönetim Kurulundan | 1.105 kez okundu | 0 yorum
Şiddet Toplumsal Barışı Tehdit Eder Duruma Gelmiştir Herkesi bir kez daha kendi davranışları üzerinde düşünmeye çağırıyoruz! Toplumda oluşan bu gerilimin nedenlerini aramak ve çözüm üretmek gerekir.  Gerilimin artmasına yol açan nedenlerin arasında politikacıların uzun zamandır çok sert söylemleri, polisin sert müdahalesi, dayanışmanın azalması, temel hak ve özgürlüklerin kısıtlanması, adalete olan güvensizlik, kayırmacılık, partizanlık, yönetim süreçlerine […]

Şiddet Toplumsal Barışı Tehdit Eder Duruma Gelmiştir

Herkesi bir kez daha kendi davranışları üzerinde düşünmeye çağırıyoruz!

Toplumda oluşan bu gerilimin nedenlerini aramak ve çözüm üretmek gerekir.  Gerilimin artmasına yol açan nedenlerin arasında politikacıların uzun zamandır çok sert söylemleri, polisin sert müdahalesi, dayanışmanın azalması, temel hak ve özgürlüklerin kısıtlanması, adalete olan güvensizlik, kayırmacılık, partizanlık, yönetim süreçlerine toplumun katılamayışı, uzlaşma eğilimlerinde ve problem çözme becerilerimizdeki yetersizlik ve yaşanan anti-demokratik tutumlar gibi pek çok etmen sayılabilir.  Ancak bu konular daha derinlemesine bilimsel çalışmalarda ele alınmalıdır.

Demokrasinin göstergelerinden biri de temel hak ve özgürlüklere karşı takınılan tutumdur. Demokratik toplumlarda alınan kararlara karşı itiraz etme, demokratik barışçıl yöntemlerle tepki gösterme hakkı vardır. Demokratik yönetimler temel hak ve özgürlüklere saygılı olmalıdır. Toplum liderlerinin inatlaşma, meydan okuma, tehdit olarak algılanabilecek mesajları toplumda gerilimin yükselmesine ve çatışmaların artmasına neden olabilir.

Şiddet tüm dünyada yaygın olmakla birlikte, bölgemizde çok daha belirgin bir risk etmenidir. Bu coğrafyada savaş ve terör sonucu sayısız insan yaralanmış, sakat kalmış ve ölmüştür. Yaşanan olaylar toplum sağlığını ciddi biçimde etkilemiştir.  Ülkemizde 30 Mayıs gününden bu yana tanık olduğumuz şiddet toplum sağlığı açısından önemli ve önlenebilir bir etmendir.  Kamu yetkilileri toplumun sağlık ve güvenliğini, bireylerin beden, akıl ve sosyal bağlamda bütünlüğünü korumakla yükümlü olduklarını unutmamalıdırlar.

Şiddetten kurtulmak ve toplumsal barışı sağlayabilmek için, temel hak ve özgürlüklerin kullanılabilmesi, iktidardan bağımsız adalet sisteminin kurulması, gelirin toplumda dengeli dağılımı, diyalog, tartışma, uzlaşma ve hoşgörü kültürünün geliştirilmesi, farklılıklara saygı gösterilmesi gerekmektedir.

Sonuç olarak, bugün her zamankinden daha çok toplumun demokrasi, barış, uzlaşı, adalet, farklılıklara saygı ve hoşgörüye ihtiyacı vardır. Çalışma alanı toplum sağlığı olan bir meslek gurubunun temsilcileri olarak başta kamu yöneticileri olmak üzere herkesi toplumsal barışa katkı vermeye, birbirimizi anlamaya ve sağduyuya çağırıyoruz.

05.06.2013

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği

(HASUDER) Yönetim Kurulu


Galerideki Resimler

Anahtar Kelimeler:

YORUM YAZ


Lütfen doldurunuz *

Henüz yorum yapılmamış.