On-line ISSN:2147-155X

YÜRÜNEBİLİR YEŞİL ALANLAR ÖMRÜ UZATIYOR

10 Haziran 2013, Pazartesi, 1:53 | Çevrenin Penceresinden | 1.620 kez okundu | 0 yorum
BÜYÜK KENTLERDE KONUT ÇEVRESİ VE YAŞLI BİREYLERİN YAŞAM SÜRELERİ: YÜRÜNEBİLİR YEŞİL ALANLARIN ÖNEMİ 2002 yılında Tokyo Tıp ve Diş Hekimliği Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Sağlığı Geliştirme Bölümünce yürünebilir yeşil alanlar ve yaşlı bireylerin yaşam süreleri konusunda yapılmış bir araştırmanın sonuçları yayınlanmıştır*. T Takano, K Nakamura ve M Watanabe yapılan araştırmanın amacı büyük kentlerde yaşayan […]

BÜYÜK KENTLERDE KONUT ÇEVRESİ VE YAŞLI BİREYLERİN YAŞAM SÜRELERİ:

YÜRÜNEBİLİR YEŞİL ALANLARIN ÖNEMİ

2002 yılında Tokyo Tıp ve Diş Hekimliği Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Sağlığı Geliştirme Bölümünce yürünebilir yeşil alanlar ve yaşlı bireylerin yaşam süreleri konusunda yapılmış bir araştırmanın sonuçları yayınlanmıştır*.

T Takano, K Nakamura ve M Watanabe yapılan araştırmanın amacı büyük kentlerde yaşayan yaşlı insanların konut yakınlarında yürünebilir yeşil alanlarla yaşam süreleri arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. 1989-1997 yılları arasında sürdürülen araştırmanın sonuçlarının kentsel planlamada karar vermede kanıt sayılacağı düşünülmüştür. Eğitim Bakanlığı’nca finanse edilen araştırma 1903, 1908, 1913 veya 1918 yılında doğan toplam 3001 kişiyle (1312 erkek, 1689 kadın) yapılmıştır. Araştırma sonucunda ortaya çıkan bulgular şu şekildedir:

1-              Konut çevresinde yürünebilir yeşil alan (yürüyüş yolu, park, sıra ağaçlı sokak) bulunan insanlarla bulunmayan insanlar karşılaştırıldığında konut çevresinde yürünebilir yeşil alan bulunan insanların 5 yıl sağkalım süresinin anlamlı olarak farklı ve yüksek olduğu ortaya konmuştur.

2-              Yapılan çoklu regresyonla kontrol değişkenleri düzeltildiğinde (yaş, cinsiyet, sosyo-ekonomik durum, evlilik durumu) yine konut çevresinde yürünebilir yeşil alan bulunan insanların 5 yıl sağkalım süresinin anlamlı olarak farklı ve yüksek olduğu ortaya konmuştur  (OR: 1.14, %95 CI 1.03-1.25).

 

Araştırmada sonuç olarak şunlara yer verilmiştir;

1-                           Sosyo-ekonomik durum ne olursa olsun eğer yürünebilir yeşil alanlar sağlanırsa yaşlı vatandaşların sağlığı geliştirilmiş olur.

2-                           Kent gelişimi plancılarının master planlarında yeşil halk alanları sürdürülmeli ve artırılmalıdır.

3-                           Sağlık, inşaat ve kent planlama arasında daha yakın ve etkili bir işbirliğine gidilmelidir.

 

Ülkemizde de kentsel planlamalar yapılırken bu tür bilimsel araştırmaların sonuçlarına bakılarak; toplum yararına kararların verilmesi gereklidir.

 

*Urban residential environments and senior citizens’ longevity in megacity areas: the importance of walkable green spaces. J Epidemiol Community Health. 2002;56:913–918

 

Derleyen:

Fatih Kepez, İş Müfettişi, Çevre Mühendisi

DEÜTF HSAD Yüksek Lisans Öğrencisi


Galerideki Resimler

Anahtar Kelimeler:

YORUM YAZ


Lütfen doldurunuz *

Henüz yorum yapılmamış.