On-line ISSN:2147-155X

Neglected Diseases Tours (İhmal Edilen Tropikal Hastalıklar) Atölye Çalışması

17 Aralık 2012, Pazartesi, 12:28 | Genel, Kongrelerden-Toplantılardan | 3.683 kez okundu | 0 yorum
İhmal Edilen Tropikal Hastalıklar Kursu: Uluslar arası Tıp Öğrencileri Federasyonu(IFMSA), Uluslar arası Türk Tıp Öğrenci Komitesi (TURKMISC) ve Dicle Tıp Öğrenci Bilimsel Araştırma Kulübü (ÖBAK) işbirliği ile planlanan Neglected Diseases Topus “İhmal Edilmiş Tropikal Hastalıklar Kursu”   13-15 Temmuz 2012 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde gerçekleştirildi. T Toplantıya Türkiye’nin değişik üniversitelerindeki 8 tıp fakültesinden 16 […]

İhmal Edilen Tropikal Hastalıklar Kursu:

Uluslar arası Tıp Öğrencileri Federasyonu(IFMSA), Uluslar arası Türk Tıp Öğrenci Komitesi (TURKMISC) ve Dicle Tıp Öğrenci Bilimsel Araştırma Kulübü (ÖBAK) işbirliği ile planlanan Neglected Diseases Topus “İhmal Edilmiş Tropikal Hastalıklar Kursu”   13-15 Temmuz 2012 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde gerçekleştirildi. T

Toplantıya Türkiye’nin değişik üniversitelerindeki 8 tıp fakültesinden 16 öğrenci ve Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesinden 35 olmak üzere toplam 51 öğrenci katıldı.

Tanışma oturumundan sonra Hacettepe Tıp Fakültesinden Enise İNCESOY IFMSA, ve TURKMISC hakkında bilgi verdi. IFMSA nın bir sivil toplum örgütü olduğunu ve 1951 yılında kurulduğunu, 6 kıtada 99 ülkede 106 üyesi olan bir organizasyon olduğunu ve 6 alt komitesinin bulunduğunu söyledi. Uluslar arası öğrenci değişimleri ve projeler yaptıklarını söyledi.

TURKMISC in amacını “Geleceğin hekimlerine küresel sağlık alanında geniş bir bakış açısı sağlamak , tıp öğrencilerinin insani değerlerini yükselterek, geleceğin sorumluluk sahibi hekimlerinin şekillenmesine katkıda bulunmaya çalışmaktır.” Olarak belirtti be bağımsız, siyasi olmayan, kar amacı gütmeyen, 1952 yılında kurulmuş, 40 resmi üyesi olan ve IFMSA içerisinde Türkiye’yi temsil eden, Birleşmiş Milletler (BM) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından resmi olarak tanınan Türkiye’deki ilk ve tek tıp öğrencileri forumu olduğunu söyledi ve bu kursu IFMSA’nın Türkiye’yi temsilcisi olarak düzenlerken  ÖBAK ile işbirliği yapmaktan mutluluk duyduklarını belirtti.

ÖBAK başkanı Dicle Tıp 4. Sınıf öğrencisi Veysel ÇAM da ÖBAK’ın kuruluş amacını “Bilimsel Araştırma Performanslarını Yükseltmek, Hayata geçirilebilir Projeler Üretmek, Bilimsel Çalışma ve Tartışmalara Katılmak Bilimsel ve Sosyal Etkinlikler Düzenlemek olarak belirtti. Daha sonra 2011-2012 de yaptıkları aktivitelerden bahsetti. Akademik danışmanları prof. Dr. Ali CEYLAN’ın danışmanlığı ve Fakülte yönetiminin katkıları ile 16-18 Mart 2012 Tarihinde Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Tarafından Düzenlenen 3. Uluslar arası Öğrenci Kongresine 16 öğrenci,  5 bildiri ile katılıp; Sözlü bildiri dalında ikincilik, Poster bildiri dalında ise mansiyon ödülü aldıklarını söyledi. Hemen peşinden 3-5 Mayıs 2012 tarihlerinde Uluslararası Katılımlı “Diyabet ve Sağlıklı Yaşam”  konulu “Dicle Tıp Öğrenci Kongresi 2012” kongreyi düzenlediklerini son etkinlik olarak da bu grup çalışmasına ortak olduklarını belirtti.

ÖBAK Akademik danışmanı ve “İhmal Edilmiş Tropikal Hastalıklar kursu”   nun koordinatörü Prof. Dr. Ali CEYLAN da İhmal edilmiş hastalıklar olarak adlandırılan Şark çobanı (Leishmaniasis), sıtma (Malaria) trahom, barsak parazitleri gibi birçok hastalığın bölgemizde halen görülmekte olduğunu ve önemli sağlık sorunlarının başında geldiğini söyledi. Bu hastalıkların tanı tedavi ve korunma yollarını ülkemizde mezun olan her hekimin bilmesi gerektiğini ve düzenlenen bu etkinliğin çok anlamlı olduğunu belirtti.

Başta Dicle Üniversitesi Rektörlüğü olmak Üzere Tıp Fakültesi Dekanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Sur Belediyesi, Dicle Devlet Hastanesi gibi kurumların ve çalışanlarının verdiği desteğinde ortak çalışma ve işbirliğine güzel bir örnek olduğunu söyleyerek emeği geçen herkese teşekkür etti.  Programı açıklarken; Tıp Fakültesindeki öğretim üyelerinin hastalıkların tanısı tedavisi, bulaşma yolları ve korunma ile ilgili 4 saatlik teorik  sunumun ardından ilgili kurum ve saha gezileri yapılacağını belirtti. Gerek laboratuarda gerekse sahada yapılacak incelemelerin bu hastalıkların bulaşma yolu, korunma ile ilgili alınacak önlemleri yerinde görme olanağı sunacağını ve bunun da katılımcılar için unutulmaz bir deneyim olacağını söyledi.

Birinci gün öğleden sonra Sağlık Müdürlüğü sıtma savaş  birimi  ziyaret edildi ve  hevsel bahçeleri ve sur içi gezisi yapıldı. İkinci gün Sağlık Müdürlüğü Sıtma Savaş biriminde çalışan bir sıtma savaş görevlisi rehberliğinde sıtmanın biyolojik mücadelesinde kullanılan gambusya balıklarının üretim alanında ve jit alanlarında incelemeler yapıldı. Dicle İlçe Devlet Hastanesi ve Dicle’ye bağlı Dedeköy ziyaret edildi. Şark Çıbanı vakaları ve kum sineğinin yaşadığı yerler ve yapılan mücadele çalışmaları yerinde izlendi.

Katılımcılarla Erdebil Köşkünde yenen akşam yemeği ve Hasanpaşa Hanında yapılan sabah kahvaltısı ile Hsankeyf gezisi de katılımcıların çok hoşuna giden ikincil kazanç oldu.

Grup çalışması sonrasında özellikle Diyarbakır dışından gelen katılımcılar eğitimden çok yararlandıklarını ve bu eğitimin  hem tıp öğrencilerine, hem de Halk sağlığı, Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları gibi bazı uzmanlık öğrencilerine bir kurs şeklinde her yıl düzenlenmesinin çok yararlı olacağını belirttiler.

saat Konu Sunum yapan
10:00-10:30 Tanışma –   
10:30-11:00 Grupların tanıtımıIFMSA

TURKMISC

ÖBAK

………………… …………..

Enise İncesoy

Veysel ÇAM

11:00-11:30 Diyarbakır ile ilgili bir sunum Prof. Dr. Kenan HASPOLAT
11:30-12:30 

 

Neclected diseases Prof. Dr. Ali CEYLANDr. Zehra BULUT

Ceren CEYLAN

Leishmaniasis  Prof. Dr. Mehmet HARMANYrd. Doç. Dr. Zeynep Meltem AKKURT
Asbestozis Yrd. Doç. Dr. Abdurrahman ABAKAYYrd. Doç. Dr. Mahşuk TAYLAN

Yrd. Doç. Dr. Hadice SELİMOĞLU ŞEN

12:30-13:30 Yemek arası (D.Ü. Tıp Fak. 11. kat Yemekhanesi)
13:30-14:30 

 

Malaria  Prof. Dr. Günay SAKA
İntestinal pazitozlar(A.lumbricoides- H.nana-F.hepatica) Doç. Dr. Tuncer ÖZEKİNCİ Yrd. Doç. Dr. Tuba DAL
15:00-16:30 Sağlık Müdürlüğü sıtma birimi  ziyareti ve  Mikroskopik inceleme Prof. Dr. Ali CEYLAN
16:30-18:30 hevsel bahçeleri ve sur içi gezisi Prof. Dr. Ali CEYLAN
19:00 Akşam Yemeği(Üniversite Piknik Alanı)

 

08:00-09:00 Kahvaltı
09:00-13:00 Gambusya üretim alanı (Ergani yolu üzerinde) ve jit alanlarıDicle Sağlık Grup Başkanlığı ve Durabeyli ve Dedeköy ziyaretleri Prof. Dr. Mehmet HARMANYrd. Doç. Dr. Zeynep Meltem AKKURT
13:00 Öğle yemeği (Dicle Devlet Hastanesi)
14:00 Çermik Armutova köyü ziyareti  Yrd. Doç. Dr. Abdurrahman ABAKAYYrd. Doç. Dr. Mahşuk TAYLAN

Yrd. Doç. Dr. Hadice SELİMOĞLU ŞEN

19:00 Diyarbakır’a dönüş ve akşam yemeği  (Gazi köşkü)

 

08:00-09:00 Kahvaltı (Hasanpaşa Hanı)
09:00  Hasankeyf Gezisi

 

 

 


Galerideki Resimler

Anahtar Kelimeler:

YORUM YAZ


Lütfen doldurunuz *

Henüz yorum yapılmamış.