RESTORANLARDA SİGARADAN PASİF ETKİLENİM %13’E DÜŞTÜ

17 Haziran 2013, Pazartesi, 8:57 | Kongrelerden-Toplantılardan | 1.016 kez okundu | 0 yorum
31 MAYIS DÜNYA TÜTÜNSÜZ GÜNÜ ETKİNLİĞİ 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nün bu yılki konusu Küresel Yetişkin Tütün Araştırması’nın (KYTA)  sonuçlarının açıklanması idi. KYTA Türkiye’de ilk kez 2008 yılında yapılmış, 2012 yılında tekrarlanmıştı. Bilindiği gibi Dünya Sağlık Örgütü’nün 2003 yılındaki Genel Kurulunda Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi (TKÇS) kabul edilmiş, 5 yıl sonra da tütün kontrolü konusunda […]

31 MAYIS DÜNYA TÜTÜNSÜZ GÜNÜ ETKİNLİĞİ

Bilindiği gibi Dünya Sağlık Örgütü’nün 2003 yılındaki Genel Kurulunda Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi (TKÇS) kabul edilmiş, 5 yıl sonra da tütün kontrolü konusunda etkisi kanıtlanmış olan 6 temel stratejiyi içeren MPOWER Paketi yayınlanmıştır. KYTA, CDC ve DSÖ gibi uluslararası kuruluşların işbirliği ile, 14 ülkede eş zamanlı olarak standart yöntemle yapılan bir çalışmadır ve araştırma sonuçları hem ülke içi hem de ülkeler arası karşılaştırmaya olanak vermektedir. KYTA 2012’nın raporu Dr. Nazmi Bilir ve Dr. Hilal Özcebe tarafından yazılmıştır.

TC Başbakanı ve DSÖ Genel direktörü ile DSÖ ve CDC gibi çeşitli uluslararası kuruluşlardan uzmanların katıldığı toplantıda KYTA 2008 ve 2012 sonuçlarını karşılaştırmalı olarak Dr. Nazmi Bilir sunmuştur. KYTA 2012 sonuçlarına göre Türkiye’de tütün kontrolü konusunda önemli gelişme olduğu saptanmıştır. Araştırmanın sonuçlarının başlıcaları şu şekildedir:

• Yetişkin yaş grubunda tütün kullanım sıklığı 2008 yılındaki %31,2 değerinden %27,1 düzeyine düşmüştür; 4 yıl içinde %13,5 düzeyinde bir azalma meydana gelmiştir.
  • Sigara dumanından pasif etkilenim düzeyinde anlamlı azalma meydana gelmiştir. En belirgin azalma restoranlarda görülmüştür (%56’dan %13 düzeyine azalma).
  • Sigara paketleri üzerindeki uyarı yazılarını fark edenler ve bu nedenle sigarayı bırakmayı düşünenler 2008 yılındaki %46 düzeyinden 2012 yılında %53’e yükselmiştir.
  • Son 4 yıl içinde tütün ürünlerinin vergi oranında ve sigara fiyatında anlamlı artış olmuştur.

Galerideki Resimler

Anahtar Kelimeler: