Bir seçki: Çevre kitapları

21 Ocak 2014, Salı, 10:13 | Okudum-İzledim-Paylaşıyorum | 1.017 kez okundu | 0 yorum
SONBAHAR 2013 ÇEVRE KİTAPLARI Son birkaç aylık dönem çevre alanında yayımlanan kitap sayısı açısından verimli oldu denebilir. Bu dönemde özellikle ‘Yeni İnsan Yayınevi’ ve ‘İnkılap Yayınevi’ dikkat çekici kitapları piyasaya verdiler. Noam Chomsky dönemimizin en büyük entelektüellerinden ve dilbilimci, tarihci ve eleştirmen. Laray Polk ise özellikle araştırma makaleleri ile tanınan bir yazar. İnkılap yayınları tarafından […]

SONBAHAR 2013 ÇEVRE KİTAPLARI

Noam Chomsky dönemimizin en büyük entelektüellerinden ve dilbilimci, tarihci ve eleştirmen. Laray Polk ise özellikle araştırma makaleleri ile tanınan bir yazar. İnkılap yayınları tarafından yayımlanan Noam Chomsky ve Laray Polk söyleşini içeren ‘Nükleer Savaş ve Çevre Felaketi’ mutlaka okunması geren bir kitap. Chomsky ‘türümüzün hayatta kalması açısından nükleer savaş ve çevre felaketini neden iki temel sorun olarak’ gördüğünün yanıtlarını veriyor. Kitabın ekler kısmı da çok geniş ve özellikle söyleşi sırasında konu edilen birçok belge ve olay hakkında burada bilgi veriliyor.

Helen Caldicott’un 2007’de yayımlanan ve halen Amaozon kitapevinden de edinilebilen kitabı ‘Nucleer Power is not the answer’ ‘Nükleer Enerji Çözüm Değil’ isimi ile Korol Diker tarafından Türkçeleştirildi ve Yeni İnsan Yayınevi tarafından yayımlandı. Helen Caldicott çoğumuz tarafından bilindiği gibi Avustralyalı bir hekim ve pediatrist. Özellikle 1979’da yaşanan Üç Mil Adası kazasından etkilenen Caldicott tıp kariyerini bırakarak nükleer silahlanmaya ve nükleer enerjiye karşı çalışmaya başladı. Bu kitap da onun bu alanda yazdığı ilk kitap değil. Yazar diğer kitaplarında olduğu gibi bu kitabında da kazaların da ötesinde nükleer endüstrinin her aşamada radyoaktif maddelerin salınmasına neden olduğunu örnekleri ile ortaya koyuyor.

Sürekli bir yayın olan ‘Üç Ekoloji’nin yaz 2013 tarihli onuncu sayısı ‘Gezi Özel Sayısı’ olarak ekim ayında kitap raflarındaki yerini aldı. Yayın yönetmenliğini Ümit Şahin’in yaptığı şeçkide tamamına yakını bu direnişi yaşayan çeşitli yazar, akademisyen ve çevre aktivistinin yazıları ve söyleşiler yer alıyor. Şeçkinin ilk sözündeki şu tümceler bu sayının mutlaka okunması ve arşivlenmesi gerektiğini ortaya koyuyor: ‘Gezi direnişini nasıl ağaçların kesilmesine karşı bir protesto hareketi özetlemek eksikse; ekolojiyi de sadece doğa boyutu ile anlamak eksiktir. Bu sayımızda yer alan yazıların ve söyleşilerin oluşturduğu bütünlüğün ekolojik bir bakış açısını temsil ettiğini düşünüyoruz. Gezi direnişini öncelikle ekoloji hareketleri tarihinde bir süreklilik içinde ele alıyor, kent hareketleri içindeki yerinden müştereklerimizi geri alma mücadelesine, ekonomik büyüme saplantısıyla ilişkisinden sivil itaatsizlik boyutuna, merkezin yerele vesayetinden doğanın haklarına, park forumlarındaki doğrudan demokrasi deneyiminden bostanlar yoluyla yaratılan ekolojik dönüşüme, Gezi’deki ağacın köklerinden, Gezi’nin ruhuna ve bedenine kadar özel sayıyı oluşturan 21 yazı ve 9 söyleşide oluşan bütünlüğün, Gezinin düşünsel, politik, eylemsel ve tarihsel okunmasını oluşturması için çalışıyoruz.

Çevre alanında yazılan, çevrilen kitapların sayısının ve çeşidinin artması ve bu kitapların kendisi ile çok ilintili olmayan kitap bölümlerinden kurtularak; artık her kitapevinde ‘çevre kitapları’ bölümünün oluşması ve bu kitapların bu bölümde yer alması önemli ölçüde bize bağlı. Bunun içinde yapmamız gereken bu kitapları alıp okuduğumuz gibi; başkalarına da okutabilmek.

(Bu yazıyı hazırlayıp paylaşan Dr. Ahmet Soysal’a teşekkürler…)

Önümüzdeki aylar bu alanda paylaşmak istediğiniz, öncelikle halk sağlıkçıların yazdığı kitaplar başta olmak üzere, halk sağlıkçıların ilgisini çekebilecek diğer kitap, web sitesi, video vb. tanıtımlarınızı bekliyoruz 🙂

Galerideki Resimler