On-line ISSN:2147-155X

Mardin’de Tütünsüz Çocuk Parkı

4 Ocak 2013, Cuma, 10:56 | Çalışma Grupları | 1.840 kez okundu | 0 yorum
 ÇOCUKLARIMIZIN SAĞLIĞI İÇİN MARDİN’DE ÇOCUK PARKINDA SİGARA İÇİLMEYECEK 7.12.2012   Dünyada ve Türkiye’de tütün ile mücadelenin güçlenmesi için “örnek” uygulamalar bulunmaktadır. Bu örneklerden birisi de Türkiye’de 2012 yılında Aralık ayının ilk haftasında Mardin’den geldi: “Mardin’de çocukların oyun oynadığı bir parkta artık sigara içilmeyecek”   Dünyada da örnekleri olan bu uygulamanın iki temel gerekçesi bulunmaktadır: 1. Sigara içilen […]

 ÇOCUKLARIMIZIN SAĞLIĞI İÇİN MARDİN’DE ÇOCUK PARKINDA SİGARA İÇİLMEYECEK 7.12.2012

 

Dünyada ve Türkiye’de tütün ile mücadelenin güçlenmesi için “örnek” uygulamalar bulunmaktadır. Bu örneklerden birisi de Türkiye’de 2012 yılında Aralık ayının ilk haftasında Mardin’den geldi:

“Mardin’de çocukların oyun oynadığı bir parkta artık sigara içilmeyecek”

 

Dünyada da örnekleri olan bu uygulamanın iki temel gerekçesi bulunmaktadır:

1. Sigara içilen açık ya da kapalı bir ortamda çocuklar sigara içme davranışını gördüklerinde bu davranışı normalleştirmektedirler. Tam tersi durum ise “sigara içilmeyen açık alanların algı düzeyinde normalleşmesi” demektir. Böylesi bir öğreti ise tütün mücadelesi için son derece önemli ve gerekli bir adımdır.

 

2. Pasif etkilenim, açık alanda da kişiler için riskler oluşturmaktadır. Sigara içen kişinin hemen yanı başındaki diğer bireyler sigara dumanından kısa süre de olsa etkilenebilmektedirler, risklerle karşı karşıya kalabilmektedirler.

 

Parklarda sigara içilmediğinde her iki risk de ortadan kalkmaktadır.

Bir başka ifadeyle, sağlık oyun oynarken de çocuklar için bir hak olmaya devam etmektedir.

Mardin’deki uygulama için düşünenleri, düşünceyi eyleme dönüştürenleri kutlarız.

Darısı diğer parkların başına !

 

HASUDER Tütün İle Mücadele Çalışma Grubu

 

Anahtar Kelimeler:

YORUM YAZ


Lütfen doldurunuz *

Henüz yorum yapılmamış.