On-line ISSN:2147-155X

Bulaşıcı Hastalıklarla Savaşım

28 Kasım 2013, Perşembe, 1:46 | Okudum-İzledim-Paylaşıyorum | 2.120 kez okundu | 0 yorum
BULAŞICI HASTALIKLA SAVAŞIM   Gazanfer Aksakoğlu   ‘Bulaşıcı Hastalıklarla Savaş İlkeleri’nin üçüncü yazımı ’Bulaşıcı Hastalıkla Savaşım’ adıyla yayımlandı. Kitabın ilk baskısı Nusret Fişek’in verdiği görevle 1982-83’te yazıldı. Yazar o dönemde Etimesgut ve Çubuk Bölgeleri’nin Sağlık Ocakları’nda, hastanelerinde, evlerinin içinde, ahırlarında ve helalarında insanlar ve hayvanlarla ilgileniyor, bulaşıcı insan hastalıkları ve zoonozlarla boğuşuyordu. Ülkenin daha uygar […]

BULAŞICI HASTALIKLA SAVAŞIM

 

Gazanfer Aksakoğlu

 

‘Bulaşıcı Hastalıklarla Savaş İlkeleri’nin üçüncü yazımı ’Bulaşıcı Hastalıkla Savaşım’ adıyla yayımlandı. Kitabın ilk baskısı Nusret Fişek’in verdiği görevle 1982-83’te yazıldı. Yazar o dönemde Etimesgut ve Çubuk Bölgeleri’nin Sağlık Ocakları’nda, hastanelerinde, evlerinin içinde, ahırlarında ve helalarında insanlar ve hayvanlarla ilgileniyor, bulaşıcı insan hastalıkları ve zoonozlarla boğuşuyordu. Ülkenin daha uygar koşullara yöneldiği yanılgısıyla güncelleştirilen ikinci yazım Hülya Ellidokuz’la, 1996’da hazırlandı ve sunuldu.

 

Son yıllarda ‘Sağlıkta Dönüşüm’ sonucu bulaşıcı hastalıktan korunma kaygısının yitirilmesi, ‘hasta olsun da sağaltayım’ anlayışının yanında yazgıcı kültürün yaygınlaşması ve etkinleşmesi, hayvan sağlığı hizmetlerinin göz ardı edilmesi ve Veterinerlik hizmetlerinin engellenmesi biyolojik ve toplumsal alanda yeni ve önemli sorunlara ortam yarattı. Türkiye’nin toplumsal ve kültürel yapılanmasının inişe geçmesiyle gelir dağılımında ve fırsatlardaki eşitsizliğin artması, kırsal tutuculuğun kente yaygınlaştırılması, kentte altyapının alınyazısı/nasip/kısmet kavramlarıyla bulaşıcı hastalığa elverişli konuma dönüştürülmesi yeni yazımı zorunlu kıldı. Toplumun sağlığı yönünden bulaşıcı hastalığa sağlık çalışanlarınca verilmesi gereken önem arttı, kitabın üçüncü kez ve başka bir yaklaşımla yazılması gereği doğdu. Yeni yazımın özelliği, yazarın alanda yaşadığı yoğun bulaşıcı hastalık deneyimini bilimsel kaynakça akışı ile varsıllaştırılmaya çalıştırması.

 

Yeni yazım ile kitabın içerdiği kavramlar genişletildi, güncel sorunlardaki uyarı ve önlemler -bir kısmı farklı yazarlarca- eklendi. İlk yazımdaki kırsal alan altyapısına yönelik çizimler yeniden yapıldı ve kondu. Örneklere ağırlık verildi, akılda daha çok kalacağı düşüncesiyle yazarın yaşadığı gerçek olgular çerçevelenerek sunuldu. İnternet ortamı dikkate alınarak okurun temel kaynaklara erişmesi olanakları oluşturuldu. Yazım genişletildi, iki katına yaklaştı; sözcük sayısı kırk üç binlerden seksen beş binlere yükseldi.

 

Bilgi ve istek için: gazanfer.aksakoglu@deu.edu.tr


Galerideki Resimler

YORUM YAZ


Lütfen doldurunuz *

Henüz yorum yapılmamış.