On-line ISSN:2147-155X

Eylül 2013’de Sağlık Mevzuatı; yenilikler, değişimler

13 Aralık 2013, Cuma, 10:11 | Sağlık Mevzuatında Yenilikler | 1.476 kez okundu | 0 yorum
Sağlıkla İlgili Yeni Mevzuat, Değişiklikler ve Diğer Hukuksal Düzenlemeler: 01 – 30 Eylül 2013 Dönemi – Doç.Dr. A.Öner KURT, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi 01 – 30 Eylül 2013 tarihleri arasındaki sürede Halk Sağlığını doğrudan ya da dolaylı olarak ilgilendiren toplam 11 adet yeni mevzuat çıkarılmış ya da mevzuat değişikliği […]

Sağlıkla İlgili Yeni Mevzuat, Değişiklikler ve Diğer Hukuksal Düzenlemeler: 01 – 30 Eylül 2013 Dönemi

– Doç.Dr. A.Öner KURT, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

01 – 30 Eylül 2013 tarihleri arasındaki sürede Halk Sağlığını doğrudan ya da dolaylı olarak ilgilendiren toplam 11 adet yeni mevzuat çıkarılmış ya da mevzuat değişikliği yapılmıştır.

Eylül ayı içerisinde de her ay olduğu gibi yine sağlık piyasa sistemini düzenlemeyi asıl amaç edinen “Sağlık Uygulama Tebliği”nde değişiklik yapılmış, işyeri hekimleri veya OSGB ile özel poliklinikler tarafından verilen sağlık hizmetleri için Kurumdan herhangi bir ücret talep edilemeyeceği, bunlar tarafından reçete edilmiş ilaç bedellerinin Kurumca karşılanacağı ancak özel polikliniklerce ve ağız ve diş sağlığı hizmeti veren özel sağlık kuruluşlarınca verilen sağlık hizmetleri ve düzenlenen reçete bedellerinin SGK tarafından karşılanmayacağı belirtilmiştir.

Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğinde değişiklik yapılarak, “Tatlandırıcı içerir”, “Tatlandırıcılı”, “Şeker ve tatlandırıcı içerir”, “Şekerli ve tatlandırıcılı” ifadelerinin gıdanın adının yanında yer alması gerektiği belirtilmiştir.

Sağlık ve Güvenlik İşaretleri Yönetmeliği ile acil çıkış ve ilkyardım işaretleri, bilgilendirme işaretleri, ek bilgi levhaları, el işaretleri, emredici işaretler, ışıklı işaretler ve bu konuda işverenin yükümlülükleri tanımlanmıştır.

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna Bağlı Sağlık Tesislerinde Görevli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik ile genel ve katma bütçeli dairelerle iktisadi devlet teşekkülleri ve kamu iktisadi kuruluşları ve bunlara bağlı kuruluşlar ve müesseselerden görevlendirilen personele görevlendirme süresince kadrosunun bulunduğu sağlık tesisinden sağlık tesisi puan ortalaması esas alınarak ek ödeme yapılacağı, bu şekilde yapılacak ek ödemelerin uzman tabip ve uzman diş tabiplerinde %50, tabip ve diş tabiplerinde %70, diğer personelde ise %40 oranında arttırılacağı hüküm altına alınmıştır.

Tütün mamulleri ve alkollü içkilerin satışına ve sunumuna ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik ile işyerinde; tütün mamulleri ve alkollü içkiler tüketilmek veya beraberinde götürülmek üzere onsekiz yaşını doldurmamış kişilere satılamayacağı veya sunulamayacağı, bu kişilerin alkollü içkilerin üretiminde, pazarlanmasında, satışında ve açık sunumunda istihdam edilemeyeceği ve alkollü içkilerin satış yeri ile zamanının düzenlenmesine ve reklamının yapılmamasına ilişkin yeni hükümler getirilmiştir.

Maden işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliği ile bu işlerin yapıldığı işyerlerinde çalışanların sağlık ve güvenliğinin korunması için uyulması gerekli asgari şartlar belirlenmiştir.

Okul sütü programı uygulama tebliği ile okul sütü programının yöntemine ilişkin açıklamalar getirilmiştir.


 

Sağlıkla İlgili Yeni Mevzuat, Değişiklikler ve Diğer Hukuksal Düzenlemeler: 01 – 30 Eylül 2013 Dönemi

 

– Doç.Dr. A.Öner KURT, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

 

1. Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Resmi Gazete 03 Eylül 2013 tarih, Sayı : 28754

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayımlanan bu yönetmelik ile 29/12/2011 tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğinde değişiklik yapılmıştır. Genel etiket kuralları değişiklerinin yanında yapılan bazı değişiklikler: “Tatlandırıcı içerir” veya “Tatlandırıcılı” ifadesi ile “Şeker ve tatlandırıcı içerir” veya  “Şekerli ve tatlandırıcılı” ifadesi gıdanın adının yanında yer alacaktır. “Yüksek miktarda kafein içerir. Çocuklar veya hamile ya da emziren kadınlar için tavsiye edilmez” uyarısı ise etiket üzerinde ürünün adı ile aynı görüş alanı içinde yer alacaktır. Tavsiye edilen tüketim tarihi, ‘Tavsiye edilen tüketim tarihi’ ifadesi açık bir şekilde kullanılarak veya ‘…tarihinden önce tüketilmesi tavsiye edilir’ şeklinde belirtilecektir. Ürünün muhafaza edilmesi sırasında uyulması gereken koşullar varsa, tavsiye edilen tüketim tarihi bilgisini takiben belirtilecektir.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/09/20130903.htm

 

2. Ağır Ve Tehlikeli İşlerde Çalıştırılacak İşçilerin Mesleki Eğitimlerine Dair Tebliğin Yürürlükten Kaldırılması Hakkında Tebliğ

Resmi Gazete 03 Eylül 2013 tarih, Sayı : 28754

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan bu tebliğ ile 31/05/2009 tarihli ve 27244 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalıştırılacak İşçilerin Mesleki Eğitimlerine Dair Tebliğ yürürlükten kaldırılmıştır.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/09/20130903.htm

 

3. Sağlık Ve Güvenlik İşaretleri Yönetmeliği

Resmi Gazete 11 Eylül 2013 tarih, Sayı : 28762

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan bu yönetmelik ile işyerlerinde kullanılacak sağlık ve güvenlik işaretlerinin uygulanması ile ilgili asgari gereklilikleri belirlemek amaçlanmıştır. Bu Yönetmelik hükümleri 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamındaki tüm işyerlerinde uygulanacaktır. Bu yönetmelik ile; acil çıkış ve ilkyardım işaretleri, bilgilendirme işaretleri, ek bilgi levhaları, el işaretleri, emredici işaretler, ışıklı işaretler ve işverenin yükümlülükleri tanımlanmıştır.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/09/20130911.htm

 

4. Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna Bağlı Sağlık Tesislerinde Görevli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik

Resmi Gazete 14 Eylül 2013 tarih, Sayı : 28765

Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan bu yönetmelik ile 14/02/2013 tarihli ve 28559 sayılı Mükerrer Resmî Gazete’de yayımlanan Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna Bağlı Sağlık Tesislerinde Görevli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bend eklenmiştir.

10/10/1984 tarihli ve 3056 sayılı Başbakanlık Teşkilatı Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanunun 36 ncı maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında görevlendirilen personele görevlendirme süresince kadrosunun bulunduğu sağlık tesisinden sağlık tesisi puan ortalaması esas alınarak ek ödeme yapılır. Bu şekilde yapılacak ek ödemelerde hizmet alanı-kadro unvan katsayısı uzman tabip ve uzman diş tabiplerinde %50, tabip ve diş tabiplerinde %70, diğer personelde ise %40 oranında arttırılır.”

Ayrıca aynı Yönetmeliğe ekli 4 sayılı Sağlık Tesisi Puan Ortalaması Tablosunun 5 inci satırı yürürlükten kaldırılmıştır.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/09/20130914.htm

 

5. Tütün Mamulleri Ve Alkollü İçkilerin Satışına Ve Sunumuna İlkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Resmi Gazete 18 Eylül 2013 tarih, Sayı : 28769

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından yayımlanan bu yönetmelik ile 07/01/2011 tarihli ve 27808 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi yürürlükten kaldırılmış, (f) bendi ile ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “İşyerinde; tütün mamulleri ve alkollü içkiler tüketilmek veya beraberinde götürülmek üzere onsekiz yaşını doldurmamış kişilere satılamaz veya sunulamaz. Yaş konusunda tereddüde düşülmesi halinde satıcı, talepte bulunan tüketiciden kimlik belgesi talep eder.” “Onsekiz yaşını doldurmamış kişiler, tütün ürünü işletmelerinde, pazarlanmasında ve satışında istihdam edilemez. Ayrıca bu kişiler, alkollü içkilerin üretiminde, pazarlanmasında, satışında ve açık sunumunda istihdam edilemez. Yasal düzenlemeler uyarınca gerçekleştirilen eğitim amaçlı çalışmalar bu hükmün dışındadır.“

Buna ek olarak getirilen hükümler:

Alkollü içkiler, 22:00 ila 06:00 saatleri arasında perakende olarak satılamaz.”

İşyerlerinde bulunan otomatik satış makinelerinde tütün mamulü bulundurulamaz. Tütün mamulleri, her nevi oyun makineleri ile veya farklı yöntemlerle oyun ve bahse konu edilemez.”

Meskûn mahaller ve konaklama yerleri hariç olmak üzere, otoyollardaki ve devlet karayollarındaki yapı ve tesislerde alkollü içki satışına ve tüketimine izin verilmez.”

Öğrenci yurtları, sağlık hizmeti verilen yerler, spor müsabakası yapılan stadyum ve kapalı spor salonları, her türlü eğitim ve öğretim kurumları, kahvehane, kıraathane, pastane, bezik ve briç salonları ile akaryakıt istasyonlarında faaliyet gösteren işyerlerinde alkollü içki satış ve sunumu yapılamaz.”

Alkollü içkilerin perakende veya açık olarak satışının yapıldığı yerler ile örgün eğitim kurumları ve dershaneler, öğrenci yurtları ve ibadethaneler arasında kapıdan kapıya en az yüz metre mesafenin bulunması zorunludur.”

Alkollü içkiler, Kurum tarafından açık alkollü içki satış belgesi düzenlenmek suretiyle alkollü içki sunum izni verilen yerlerde açık olarak tüketime sunulabilir. Ancak bu yerlerde tesis sınırları dışında tüketilmek üzere alkollü içki satışı veya sunumu yapılamaz. Ruhsat veya diğer izin belgelerini düzenlemeye yetkili merci tarafından işyerinin faaliyetine izin verilen alanlar işyeri sınırları içi kabul edilir.”

Alkollü içkilerin her ne surette olursa olsun reklamı ve tüketicilere yönelik tanıtımı yapılamaz. Alkollü içkilerin, tamamen arz zinciri içinde yapılan ve tüketicilere yönelik olmayan tanıtımının alkollü içki tüketiminden kaynaklanan kamusal, toplumsal ve tıbbi herhangi bir zararlı etki oluşturmayacak içerikte, ürününözelliklerini tanıtmaya ve doğru bilgilendirmeye yönelik olması, teşvik edici ve özendirici olmaksızın yapılması gerekmektedir.”

Alkollü içkilerin kullanılmasını ve satışını özendiren veya teşvik eden kampanya, promosyon ve etkinlik yapılamaz. Bu yükümlülük, arz zinciri içerisindeki tüm gerçek ve tüzel kişileri kapsar.”

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/09/20130918.htm

 

6. Maden İşyerlerinde İş Sağğı Ve Güvenliği Yönetmeliği

Resmi Gazete 19 Eylül 2013 tarih, Sayı : 28770

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan bu yönetmelik ile sondajla maden çıkarılan işlerin yapıldığı işyerleri ile yeraltı ve yerüstü maden işlerinin yapıldığı işyerlerinde çalışanların sağlık ve güvenliğinin korunması için uyulması gerekli asgari şartları belirlemek amaçlanmıştır.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/09/20130919.htm

 

7. Okul Sütü Programı Uygulama Tebliği (Tebl No: 2013/58)

Resmi Gazete 19 Eylül 2013 tarih, Sayı : 28770

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayımlanan bu tebliğ ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığınca ortaklaşa hazırlanan ve Okul Sütü Programı kapsamında öğrencilere süt içme alışkanlığını kazandırmak, yeterli ve dengeli beslenmelerine katkıda bulunarak sağlıklı büyüme ve gelişmelerini sağlamak amaçlanmıştır.

Bu Tebliğ; 2013-2014 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde, bağımsız anaokulu, uygulama sınıfı, anasınıfı ve ilkokul öğrencilerine pazartesi, çarşamba ve cuma günlerinde, haftada 3 gün süreyle 200 ml ambalajlı, yağlı, sade UHT içme sütü dağıtılmasına ilişkin usul ve esasları kapsamaktadır.

Özel öğretim kurumları, Programa eşdeğer süt veya süt ürünü tüketilmesini sağlamaları halinde, velinin isteği esas alınarak kurum yönetiminin kararı doğrultusunda Programın kapsamı dışında tutulacaktır.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/09/20130919.htm

 

8. Ambulanslar Ve Acil Sağlık Araçları İle Ambulans Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Resmi Gazete 20 Eylül 2013 tarih, Sayı : 28771

Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan bu yönetmelik ile 07/12/2006 tarihli ve 26369 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları ile Ambulans Hizmetleri Yönetmeliğinde birçok maddede değişiklikler yapılmıştır. Buna göre; ambulanslar yeniden sınıflandırılmış, nakil araçlarında asgari bulunması gerekli donanımlar belirlenmiştir. Özel donanımlı ambulanslarda çalışacak hekim ve sağlık personelinin NRP (Neonatal Resusitasyon Programı) eğitimi alması zorunluluğu eklenmiştir.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/09/20130920.htm

 

9. Ismarlama Protez Ve Ortez Merkezleri İle İşitme Cihazı Merkezleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Resmi Gazete 24 Eylül 2013 tarih, Sayı : 28775

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yayımlanan bu yönetmelik ile 24/09/2011 tarihli ve 28064 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ismarlama Protez ve OrtezMerkezleri ile İşitme Cihazı Merkezleri Hakkında Yönetmelikte merkezlerin yönetimi ve dış tabela vb teknik konularda değişiklik yapılmıştır.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/09/20130924.htm

 

10. Sağlık Bakanlığınca Denetlenen Bazı Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği Ve Denetimi: 2013/20)’Nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Ürün Güvenliği Ve Denetimi: 2013/35)

Resmi Gazete 24 Eylül 2013 tarih, Sayı : 28775

Ekonomi Bakanlığı tarafından yayımlanan bu tebliğ ile 30/12/2012 tarihli ve 28513 2 nci mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sağlık Bakanlığınca Denetlenen Bazı Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2013/20)’nin Ek-1/C sayılı listesine “Yalnız tıbbi amaçlı mamalar ve enteral beslenme ürünleri”, “Yalnız tıbbi amaçla fenilketonüri hastaları için kullanılan düşük proteinli kekler” ve “Yalnız tıbbi amaçlı mamalar ve enteralbeslenme ürünleri” eklenmiştir.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/09/20130924.htm

 

11. Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

Resmi Gazete 26 Eylül 2013 tarih, Sayı : 28777

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayımlanan bu tebliğ ile İşyeri hekimleri veya OSGB ile özel poliklinikler tarafından verilen sağlık hizmetleri için Kurumdan herhangi bir ücret talep edilemez. İşyeri hekimleri veya OSGB hekimlerince reçete edilmiş ilaç bedelleri Kurumca karşılanacağı ancak özel polikliniklerce ve ağız ve diş sağlığı hizmeti veren özel sağlık kuruluşlarınca verilen sağlık hizmetleri ve düzenlenen reçete bedellerinin SGK tarafından karşılanmayacağı belirtilmiştir. Buna ek olarak bazı hastalıklara hangi uzman hekim tarafından hangi ilacın hangi dozda ne kadar süreyle yazılacağı yeniden belirlenmiştir.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/09/20130926.htm

 

YORUM YAZ


Lütfen doldurunuz *

Henüz yorum yapılmamış.