On-line ISSN:2147-155X

LANCET-YAZARLAR ELEŞTİRİLERİ YETERİNCE YANITLAMIYOR!

6 Ocak 2014, Pazartesi, 11:10 | Alandan Sesleniyoruz | 2.270 kez okundu | 0 yorum
LANCET-YAZARLAR ELEŞTİRİLERİ YETERİNCE YANITLAMIYOR Sağlık Bakanlığı tarafından Lancet’te yayınlanan Sağlıkta Dönüşüm Programı makalesi ile ilgili eleştiriler yayınlandı Anımsanacağı gibi yazarları arasında eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın da bulunduğu “Universal healthcoverage in Turkey: enhancement of equity” adlı makale Temmuz 2013’te Lancet’te yayınlanmıştı (Makaleyehttp://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(13)61051-X/abstract bağlantısından erişebilirsiniz). Söz konusu makale ile ilgili Türkiye’den sekiz eleştiri “Health-care reform in Turkey: […]

LANCET-YAZARLAR ELEŞTİRİLERİ YETERİNCE YANITLAMIYOR

Sağlık Bakanlığı tarafından Lancet’te yayınlanan Sağlıkta Dönüşüm Programı makalesi ile ilgili eleştiriler yayınlandı

Anımsanacağı gibi yazarları arasında eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın da bulunduğu “Universal healthcoverage in Turkey: enhancement of equity” adlı makale Temmuz 2013’te Lancet’te yayınlanmıştı (Makaleyehttp://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(13)61051-X/abstract bağlantısından erişebilirsiniz).

Söz konusu makale ile ilgili Türkiye’den sekiz eleştiri “Health-care reform in Turkey: far fromperfect” adıyla Ocak 2014’teLancet’te yayınlandı (Söz konusu eleştiriler ile yazarların yanıtmetninehttp://www.thelancet.com/journals/lancet/issue/current bağlantısından erişebilirsiniz).

Lancet’te yayınlanan makale, Sağlık Bakanlığı’na Sağlıkta Dönüşüm Programı için danışmanlık yapanlar ve Bakan da içinde olmak üzere Bakanlık üst düzey öneticileri tarafından kaleme alınmıştı.

Lancet’te 35 sayfa ile alışılmadık kadar uzun bir sayfa sayısına sahip olan makale, bağımsız bir “peer-review” değerlendirmesinden geçtiği kuşkulu olacak kadar, bilimsel bir metin değil, bir “propaganda” metnini andırması nedeniyle ilk bakışta eleştirilere yol açmıştı.

Makalede göze çarpan ilk bulgulardan birisi, TÜİK tarafından binde 11.7 olarak açıklanan bebek ölüm hızının binde 7.7 olarak verilmesi gibi çok sayıda gerçeklerle bağdaşmayan verilerin varlığıydı.

Bunun yanı sıra, Türkiye’de “Sağlıkta Dönüşüm Programı” sonrasında ortaya çıkan acil servislere başvurudaki büyük artış ve kızamık salgını gibi çok sayıda gerçek de makalede görmezden gelinmişti.

Makaleye yönelik olarak Türkiye’den gönderilen sekiz eleştiri, 35 sayfalık makaleyi 250 sözcükle eleştirebilmenin sınırlılığına karşın, Sağlıkta Dönüşüm Programının yol açtığı tahribatı ana hatlarıyla gözler önüne seriyor ve yazarların makaleye yöneltilen eleştirilere doyurucu yanıt veremedikleri, pek çok eleştiriyi ise yanıtsız bıraktıkları gözden kaçmıyor.

 

Anahtar Kelimeler:

YORUM YAZ


Lütfen doldurunuz *

Henüz yorum yapılmamış.