SABAHAT TEZCAN TÜRKİYE’NİN İLK EPİDEMİYOLOĞUDUR
Prof.Dr. Gül Ergör
Sabahat Tezcan Türkiye’nin ilk epidemiyoloğudur. Nusret Fişek geniş vizyonu ile birçok alanda olduğu gibi epidemiyolojide de bir kişiyi yetiştirmesi gerektiğini düşünerek yetmişli yıllarda Sabahat Hanım’ın ABD ye doktora eğitimi almak üzere gitmesini uygun bulmuştur. O sırada Kadın Doğum ihtisası yapan Sabahat Hanım herkesin gösteremeyeceği bir cesaretle, hocasına da duyduğu saygı ve inançla bu teklifi kabul etmiştir. Türkiye’ye döndükten sonra da akademik yaşamını Hacettepe Üniversitesi’nde epidemiyolojiyi tanıtmaya, yaygınlaştırmaya yeni akademisyenler yetiştirmeye adamıştır.
Epidemiyoloji tohumları, Halk Sağlığı asistan ve mezuniyet sonrası öğrencilerinin yanı sıra, Sağlık Bakanlığı’nda çalışan çok sayıda pratisyen hekimler, klinik dallardaki asistan ve öğretim üyesi hekimler ile tüm ülkeye yayılmıştır. İlk olarak ondan epidemiyoloji dersleri alan birçok kişi içindeki merak ve ilgiyi derslerle pekiştirerek, bu alanda daha da yoğunlaşmışlar ve bilimsel alanda ilerlemişlerdir.
Sabahat Hoca kararlı, sözünü sakınmayan, doğru bildiğinden şaşmayan, yurtsever bir bilim insanıdır. Atasözlerine düşkündür, dağarcığında her ortama uygun, hem de çok bilinmeyen bir atasözü vardır. İnsanları çok iyi tanır, öğrencileri ilk iki üç ders sonrasında değerlendirir ve yılın sonunda onun görüşlerinin isabetli olduğu ortaya çıkar. Hocamız bize “bilgi güçtür” der ve gücünü hep bilgisinden almıştır. Yıllarca aktif olarak çalıştıktan sonra artık dinlenmeyi hak edenlerdendir, ışığı halk sağlığı ve tıp alanında araştırma yapanları aydınlatmayı sürdürecektir.