ÜRETTİKLERİ İLE BİZE YOL GÖSTERDİ
Prof.Dr. Gamze Çan
Halk sağlığı camiasına yön veren değerli isimlerden biridir Sabahat Tezcan hocamız. Değerli hocamı ilk kez Hacettepe’de düzenlenen asistan kursunda tanıdım. Kursa biraz geç katılabildiğim için hocanın şöhretinden çok haberdar değildim. Dersler sırasında sınıfta herkesin bütün dikkatle onu dinlediğini fark ettim. Bir asistan şeffaf dosyalara geçirilmiş asetatları koyup kaldırıyordu. Sınıfta ses yok, sorular ve verilen yanıtlara göre ciddi bir hava değişikliği yaşandığını söyleyebilirim.
Asistan kursunun saha çalışması için karlı kış günüde Mamak sokaklarında sevgili Sibel Kalaça ile ben hamile halimle veri toplama aşamasının sonunda raporu sunamadan erken doğum nedeniyle hastaneye yatırıldım. Hoca sunuma neden gelemediğimi öğrenince çok üzülmüş “O kız hamile miydi ben onu kilolu sanmıştım tüh çok yormuşuz” dediğini beni ziyarete gelen arkadaşlar anlattı.
Daha sonra Trabzon’dan Erdal Hoca’nın ayrılması nedeniyle tez danışmanlığımı yaptığı için kendisiyle birlikte çalışma fırsatı buldum. Bir saha çalışması idi tez konum. Epilepsi prevalansı için kapı kapı dolaşıp verilerimi topladım aklım erdiğince analizlerimi yapıp tezimi toparladım. Tezimi elime aldım, kendimden emin, güvenle Ankara’ya hocanın odasına geldim. Sabah oturduk akşam üzeri ayrılırken benim omuzlar çökük, tez baştan aşağıya çiziklerle, düzeltmelerle dolu bir halde. Halim çok acınası ki hoca gülümseyerek “Tez kızamık çıkarmış gibi değil mi?” diye kırmızı kalemle her yeri çizilmiş tezi kolumun altına sıkıştırıp “ Biraz çalışırsan sen toparlarsın“ diye beni gönderdi. Öyle satır arası şeyler öğrendim ki o gün, yorgun ama mutluydum. Daha sonra sınavda bana sorduğu sorularla klinisyenlerden oluşan sınav jürime halk sağlığı ve epidemiyolojinin güncel konularını ve kapsamını çizdiğini, benden nasıl yararlanabilecekleri konusunda dikkatlerini çekmeye çalıştığını fark ettim.
Hoca’nın Trabzon’a çok sayıda ziyaretleri oldu. Dersler anlattı, konferanslar verdi toplantılar yaptı. Öğretim üyesi eksikliği nedeniyle Hacettepe’den gelip giden öğretim üyelerine “uçan profesörler” diye isim takmışlardı. Sabahat Hoca da uçan profesörlerden biriydi.
Sadece iş ilişkisi değil ailece de tanışma ve birlikte zaman geçirme şansımız oldu. Hoca Trabzon’a geldiğinde kız kardeşim, eşim ve oğlumla birlikte uzun vakitler geçirdik. Hoca bize anılarını başına gelenleri anlatırdı kitap olacak kadar malzeme paylaştı desem yalan olmaz. Saha deneyimleri gözlemleri derken birlikte gezme şansımız da oldu. Diyarbakır kongresi sonrası Mardin gezisi sırasında tezgahlarda kendi yaptıkları boncuk bileklikleri satan çocuklara yardım olsun diye cüzdanını çıkarınca çocukların saldırısına uğrayan hocayı çocuklardan bir grup erkek arkadaşımız zor kurtardı.
Hocanın ameliyat sonrası tedavisi sırasında kendini görme şansım oldu. Bu ziyaretler sırasında bile nüfus etütlerindeki görevi için yattığı yerden bağlantı kurmaya çalıştığını nüfus ve sağlık araştırmasının aksamadan yürütülebilmesi için nasıl çaba harcadığını gördüm.
Hocamızın halk sağılığına epidemiyoloji alanındaki önderliği ile çok önemli katkıları olduğunu düşünüyorum. Sabahat Hoca’nın epidemiyoloji kitabını çok sayıda öğrencime kaynak olarak gösterdim. Derslerde öğrencilerle kitabı kullanırken bu kitabın yazarı olan hocanın öğrencisi olduğumu gurur ile öğrencilere anlattım.
Hoca her alanda olduğu gibi halk sağlığında da felsefi olarak doğruları söylemekten öteye gidemeyen pek çok kişiden farklı olarak projeleri ve ortaya koydukları ile üretken ve verimli bir süreç ile çalışma hayatını tamamladı. Hastalığın ona verdiği yüke rağmen yaşam enerjisini ve verimliliğini kaybetmeden çalıştı bizlere örnek oldu.
Sabahat Tezcan Hoca kişiliği, ürettikleri ve yaptıkları ile bizlere yol gösteren önemli bir şahsiyettir. Sizi tanımaktan, sizinle çalışmaktan ve sizin öğrenciniz olmaktan gurur duyduğumu belirtmek isterim.
Saygılarımla