On-line ISSN:2147-155X

Bu Nasıl Bir Şey ? (Işıl Maral)

30 Ocak 2014, Perşembe, 10:15 | İz Bırakanlar, Prof.Dr.Sabahat Tezcan | 2.290 kez okundu | 0 yorum
Bu Nasıl Bir Şey? Prof.Dr. Işıl Maral İyi ki Amerika’ya Gittim, Sabahat Hocanın Öğrencisi Oldum…… Temmuz 1997 Halk Sağlığı uzmanlığı almış ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalında Öğretim Görevlisi olarak çalışıyorken Amerika’da University of Michigan’da Halk Sağlığı okulunda epidemiyoloji ve biyoistatistikdersleri almak üzere yaz kursuna katıldım. Heyacanlı, sevinçliydim. Kursa gelmiş benden farklı […]

Bu Nasıl Bir Şey?

Prof.Dr. Işıl Maral

İyi ki Amerika’ya Gittim, Sabahat Hocanın Öğrencisi Oldum……

Temmuz 1997 Halk Sağlığı uzmanlığı almış ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalında Öğretim Görevlisi olarak çalışıyorken Amerika’da University of Michigan’da Halk Sağlığı okulunda epidemiyoloji ve biyoistatistikdersleri almak üzere yaz kursuna katıldım. Heyacanlı, sevinçliydim.

Kursa gelmiş benden farklı dersler alan bir Türk hekim ile tanıştım. Eşi Mayo Clinic’de çalıştığından Amerika’ya gelmiş. Halk Sağlığından Türkiye’den konuşurken Hacettepe Üniversitesi’nde Halk Sağlığı Yüksek Lisans programına başladığını ancak Amerika’ya gelince eğitimin yarım kaldığını üzülerek ifade etti ve Ankara’ya dönünce Sabahat Tezcan hocaya selam söylememi rica etti. Gazi Üniversitesi uzmanlık eğitimimi almıştım ve bizim bölümden asistan kursuna katılım olmazdı. Araştırma görevlilerine bölümün öğretim üyeleri ders verirdi. O nedenle Hacettepe’nin hocalarını tanımıyordum. Ben Sabahat hocanın kitabını ezbere bildiğimi ancak kendisini kişisel olarak tanımadığımı söyleyince çok şaşırdı ve bana “Türkiye’den kalkıp Amerika’ya geliyorsun Epidemiyoloji dersi almaya ama Sabahat hocanın dersine katılmamışsın. Üstelik Ankara’dasın. Üstelik akademisyen olmaya niyetlenmişsin. Bu nasıl bir şeydir?” diyerek açıkçası beni ayıpladı.

Ankara’ya dönünce Anabilim Dalı başkanımız Prof. Dr. Mehmet Ali Bumin’e gittim. “Hocam ben Sabahat Tezcan hocanın epidemiyoloji derslerine katılmak istiyorum” dedim. Halk Sağlığı uzmanıydım, öğretim görevlisiydim nasıl olacaktı bu ders işi? Her zaman akademik hayatta bana destek olan hocam Mehmet Ali Bumin, Sabahat Tezcan hoca ile beni tanıştırdı ve epidemiyoloji yüksek lisans derslerine katılmamı sağladı. Bölümde o dönemde araştırma görevlisi olan canım arkadaşım Seçil Özkan ile beraber derslere katıldık. Sabahat hoca derslere kitabındaki bilgilere ek olacak farklı bir renk, bilgi esintisi katarak bizleri her seferinde etkiledi.

Onun derslerine katılmak bana akademik bilgiye ek olarak değerli bir hoca tanıma ve onun dostluğunu kazanma fırsatı verdi. Dersleri tamamladıktan sonra da her zaman yanımda oldu. Desteğini hiç eksik etmedi. Biliyorum ki kendisine her konuda danışabilirim, konuşabilirim. Her zaman yanımdadır.

Hocam Amerika’daki eğitime katılmak bana sizinle tanışma fırsatı verdi. O eğitime katıldığıma en çok bu nedenle seviniyorum.

İyi ki varsınız ve iyi ki ben sizin öğrenciniz oldum.

Saygılarımla.

YORUM YAZ


Lütfen doldurunuz *

Henüz yorum yapılmamış.