Bu bölümde ilk duyuracağımız uzmanlık tezi Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’ndan. Dr. Ferit KAYA’ya ait ve danışmanlığını Doç. Dr. A. Ferdane OĞUZÖNCÜL’ün yaptığı uzmanlık tezinde sağlık çalışanlarında iş doyumu konusu ele alınmış.
Elazığ İlinde Birinci Basamak Sağlık Çalışanlarında İş Doyumu Ve Etkileyen Faktörler
Uzmanlık Tezi
Dr. Ferit KAYA
Tez Danışmanı
Doç. Dr. Ayşe Ferdane OĞUZÖNCÜL
Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı
2013
İyi bir sağlık hizmeti sunabilmek için çalışanların işlerinden memnuniyeti önemlidir. Çalışanların istekleri ile işin özellikleri birbirine uyum sağladığında iş doyumu gerçekleşir. Bu araştırmadaki amaç, birinci basamak sağlık çalışanlarındaki iş doyumunu ve etkileyen faktörleri belirlemektir. Kesitsel nitelikte ve tanımlayıcı olan bu araştırma Elazığ il merkezindeki Aile Hekimliği Merkezi,Toplum Sağlığı Merkezi ve Verem Savaş Dispanseri personeli üzerinde yapılmıştır.
Gerekli izinler alındıktan sonra Aile Hekimliği Merkezi, Toplum Sağlığı Merkezi ve Verem Savaş Dispanserinde çalışan kişilere direk gözlem altında anket uygulanmıştır.
Araştırma kapsamına alınan kişilerin yaş ortalaması 37.21±7.70 olup, %60.6’sı kadın, %80.1’i evli, %96.5’i en az lise mezunudur. Araştırma kapsamındaki kişilerin toplam iş doyumu puan ortalaması 63.24±13.63’idi. Hemşirelerin iş doyumu puan ortalaması yüksek bulunurken hizmetli personelin iş doyumu puan ortalaması düşük bulunmuştur. Mesleki durum (kadrolu, sözleşmeli, diğer), cinsiyet, çalışılan süre, mesleği isteyerek seçme, mesleği bırakma düşüncesi, sahip olunan çocuk sayısı, icra edilen görev, eşin çalışıp çalışmaması, eğitim düzeyi ve elde edilen aylık gelirin iş doyumunu etkilediği, çocuk sahibi olmanın ve yaşın etkilemediği görülmüştür.
Sonuç olarak eğitim düzeyinin artmasının iş doyumu ölçeği puan ortalamasını arttırdığı görülmüştür. Bu durum eğitim seviyesi düşük olanlarda eğitimin desteklenmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır. Gelir düzeyi düşük olanlarda iş doyumunun düşük olması maaş artırımının bir çözüm olacağını ve Toplum Sağlığı Merkezindeki iş doyumu puan ortalamasının düşük olması TSM şartlarının düzeltilmesi gerekliliğini göstermektedir.
Anahtar Kelimeler: Birinci basamak sağlık çalışanları, iş doyumu, etkileyen faktör
Doç. Dr. İbrahim KORUK
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi
Halk Sağlığı Anabilim Dalı
E posta: ibrahimkoruk@yahoo.com
Mobil: 05334121871