On-line ISSN:2147-155X

DÜNYA SAĞLIK GÜNÜ 2014 YILI TEMASI: Vektör Kaynaklı Hastalıklar

14 Nisan 2014, Pazartesi, 10:53 | Kapak haberi | 2.348 kez okundu | 0 yorum
Çeviri: Dr. Serap Özer Kaynak: http://www.who.int/campaigns/world-health-day/2014/event/en/ 1948 yılında kurulan Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) kuruluş yıldönümü nedeniyle, Dünya Sağlık Günü, 1950 yılından bu yana, her yıl 7 Nisan günü  gerçekleştirilmektedir. Bu seneki Dünya Sağlık Günü’nün konusu ; popülasyonları, sıtma ve dang ateşi gibi vektör kaynaklı hastalıklardan  nasıl daha iyi koruyabileceğimizdir. Bunlar ,enfekte kişiden veya hayvandan bir başkasına, […]

Çeviri: Dr. Serap Özer

Kaynak: http://www.who.int/campaigns/world-health-day/2014/event/en/

1948 yılında kurulan Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) kuruluş yıldönümü nedeniyle, Dünya Sağlık Günü, 1950 yılından bu yana, her yıl 7 Nisan günü  gerçekleştirilmektedir. Bu seneki Dünya Sağlık Günü’nün konusu ; popülasyonları, sıtma ve dang ateşi gibi vektör kaynaklı hastalıklardan  nasıl daha iyi koruyabileceğimizdir.

Bunlar ,enfekte kişiden veya hayvandan bir başkasına, patojen ve parazitleri bulaştıran organizmalar (vektör) nedeniyle oluşanhastalıklardır.Çeşitli sayıda parazit ve patojeni taşıyabilen, en yaygın olarak bilinen vektörler ,sivrisinekler, tatarcık sinekleri, böcekler, keneler ve salyangozlardır.

DSÖ’nün açıklamasında  ‘Sivrisinekler, sinekler, keneler ve böcekler, sizin ve ailenizin sağlığını evde ve seyahat ederken tehdit edebilir.Bu, 2014 yılı 7 Nisan Dünya Sağlık Gününün mesajıdır.’ denmektedir.

Örneğin sivrisinekler sadece sıtmayı ve dang ateşini bulaştırmamaktadır, aynı zamanda lenfatik filariasis, chikungunya, Japon ensefaliti ve sarı hummayı da bulaştırmaktadır.

Dünya Sağlık Günü nedeniyle DSÖ, bu yılın konusuna dayalı bazı ana bulguları ve rakamları yayımladı.

  • Vektör kaynaklı hastalıklar, tropikal, subtropikal ve temiz içme suyu, sanitasyon sistemleriyle ilgili sorunları olan bölgelerdeyaygın olarak  görülmektedir.
    • Vektörlerle bulaşan hastalıklar, tüm bulaşıcı hastalıkların tahmini küresel yükünün% 17’sini oluşturmaktadır.
    • Sıtma, en ölümcül vektör kaynaklı hastalıktır. Büyük bir bölümü Afrikalı çocuklardan oluşan,  2010 yılında tahminen 660.000 ve 2012 yılında 627,000 kişinin ölümüne neden olmuştur.
    • Dang ateşi, son 50 yılda hastalık insidansındaki 30 kat artış ile dünyanın en hızlı artan vektör kaynaklı hastalığıdır.
    •  Dünya nüfusunun yaklaşık% 40’ı dang ateşi açısından risk altındadır.
    • · Tatarcıklar nedeniyle  yılda tahminen 1.3 milyon yeni leshmanyazis vakası görülmektedir.

 

  • · Ticaret ve seyahatin küreselleşmesi, iklim değişikliği ve kentleşme,vektör kaynaklı hastalıkların küresel yayılımı üzerine etki etmektedır.
Anahtar Kelimeler:

YORUM YAZ


Lütfen doldurunuz *

Henüz yorum yapılmamış.