22 Eylül 2014, Pazartesi, 12:23 | Yönetim Kurulundan | 1.234 kez okundu | 0 yorum
Dr. Dilek Tucer’in Ergene Havzası Hakkında Yaptığı Açıklama Mesleki Sorumluluğu Gereğidir! Edirne Devlet Hastanesi’nde görev yapan gastroentoroloji uzmanı Dr. Dilek Tucer 09.09.2014 günü Devlet Hastanesi Toplantı Salonu’nda yaptığı toplumu bilgilendirme konuşması nedeniyle görevinden alınmıştır. Bir süre sonra da makam tarafından görevine iade edilmiştir. Yaşanan bu gelişmeler Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Yönetim Kurulumuz tarafından değerlendirilmiş ve […]

Edirne Devlet Hastanesi’nde görev yapan gastroentoroloji uzmanı Dr. Dilek Tucer 09.09.2014 günü Devlet Hastanesi Toplantı Salonu’nda yaptığı toplumu bilgilendirme konuşması nedeniyle görevinden alınmıştır. Bir süre sonra da makam tarafından görevine iade edilmiştir. Yaşanan bu gelişmeler Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Yönetim Kurulumuz tarafından değerlendirilmiş ve aşağıdaki bulgu ve önerilerin kamuoyuyla paylaşılmasına karar verilmiştir.

Kanser tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli ve öncelikli bir sorundur. Kanserden korunma, kanserlerin nedenleri gibi konularda toplumun bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Sağlık profesyonelleri her fırsatta bu konuları ele almalı ve medya dahil sağlık eğitimi araçlarını kullanmalıdır. Uz. Dr. Dilek Tucer’in yaptığı açıklamalar bu kapsamda değerlendirilmeli, cezalandırılma yerine onurlandırılmalıdır.

Çevresel kirleticiler sadece kanser değil tüm vücut sistemlerini etkileyen hastalıklara neden olabilirler. Ergene havzasında da çevresel kirlenmenin boyutunu ortaya koyabilecek geniş kapsamlı, bilimsel ölçümlere dayalı araştırmalar yapılmalı ve daha da önemlisi bu araştırma sonuçları kamu oyuyla paylaşılmalıdır. Kamu oyuyla paylaşılmayan sonuçlar toplumda endişeye ve güvensizliğe neden olacaktır. İnsan yaşamının iktisadi kaygılardan önemli olduğu unutulmamalı ve Uz.Dr.Dilek Tucer tarafından yapılan açıklama bu kapsamda değerlendirilmelidir.

Tüm bunların yanında devlet memurlarının hangi nedenlerle ve nasıl görevden alınacağı mevzuatla açık bir şekilde belirlenmiştir. Herhangi bir soruşturma açılmadan, soruşturma sonucu belli olmadan görevden el çektirme nedenleri anlaşılır ve kabul edilebilir değildir. Ayrıca soruşturma sonuçlansa bile basın yoluyla sağlık eğitimi yapmak olarak değerlendirilmesi gereken bu olguda meslektaşımız takdir edilmelidir.

Bir uzmanın devlet memuru da olsa, kendi uzmanlık alanı ile ilgili toplumu aydınlatma sorumluluğu ve görevi bulunmaktadır. Bu meslek etiği açısından da böyledir. Dolayısı ile meslektaşımızın meslek sorumluluğu içinde hareket ettiğini düşünüyoruz. Maruz kaldığı uygulamaları kınıyor, yaşadığı durumdan dolayı üzüntü duyuyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 20.09.2014

HALK SAĞLIĞI UZMANLARI DERNEĞİ – HASUDER-