On-line ISSN:2147-155X

Çocuklar ve Savaş

5 Kasım 2014, Çarşamba, 9:19 | Okudum-İzledim-Paylaşıyorum | 1.255 kez okundu | 0 yorum
HASUDER Çocuk Sağlığı Çalışma Grubu üyeleri tarafından hazırlanan ve editörlüğünü Doç.Dr. Burcu Tokuç’un yaptığı “Çocuklar ve Savaş” başlıklı kitap, bir HASUDER Yayını olarak ISBN 978-975-97836-8-6 numarası ile yayınlandı. Kitaba HASUDER web sayfasında yer alan E-Kütüphane’den ulaşılabiliyor. Ayrıca bağlantısını da burada paylaşıyoruz. Kitabın sunuşu: Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Bildirgesi’nde de söylendiği gibi, çocuğun kişiliği, savaşların hiçbir […]

HASUDER Çocuk Sağlığı Çalışma Grubu üyeleri tarafından hazırlanan ve editörlüğünü Doç.Dr. Burcu Tokuç’un yaptığı “Çocuklar ve Savaş” başlıklı kitap, bir HASUDER Yayını olarak ISBN 978-975-97836-8-6 numarası ile yayınlandı. Kitaba HASUDER web sayfasında yer alan E-Kütüphane’den ulaşılabiliyor. Ayrıca bağlantısını da burada paylaşıyoruz. Kitabın sunuşu:
Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Bildirgesi’nde de söylendiği gibi, çocuğun kişiliği, savaşların hiçbir zaman sağlayamadığı ve daha çok yıkıma uğrattığı, mutluluk, sevgi ve anlayış ortamında tam ve uyumlu olarak gelişmektedir. Ne yazık ki, dünyanın pek çok yerinde silahlı çatışmalar devam etmekte ve bu savaşların kötü sonuçları çocukları da kapsamaktadır. Günümüzde milyonlarca çocuk, ülkelerin kendi politik çatışmaları ve başka topraklara egemen olma hegemonyaları için çıkardıkları savaşların, terör saldırılarının doğrudan ya da dolaylı olarak masum kurbanları durumuna düşmektedirler.
Son 10 yıl boyunca, yaklaşık 10 milyon çocuğun savaşlarda öldüğü ve yaklaşık 300 000 çocuğun 30’dan fazla çatışma bölgesinde savaşmakta olduğu tahmin edilmektedir. Silahlı çatışmalar sonucu ortaya çıkan durumlar savunmasız ve incinebilir olmaları nedeniyle öncelikle çocukları etkilemekte ve bunu pek çok değişik şekilde yapmaktadır. Hüküm süren kaos nedeniyle çocuklar çoğunlukla yalnız kalmakta, bir kısmı çocuk askerler haline gelirken, diğerleri ise çeşitli şekillerde sömürülmekte ve istismar edilmektedir. Bu çocukların temel hakları insanlık dışı, zalim davalar uğruna utanmazca yok sayılmaktadır. Ölen çoğunluğun yanı sıra, pek çok çocuk da derin sarsıntıya uğramakta, yaralanmakta, sakat kalmaktadır.
Üç yüz elli yıl sonra, çoğu çocuğun yaşamı halen Hobbes’in tanımladığı gibidir; “Sözsüz, yazısız, toplumsuz ve hepsinden kötüsü süre giden korku ve zora bağlı ölüm tehlikesi ile insan yaşamı yalnız, yoksul, kaba, kötü ve kısa”.


Galerideki Resimler

YORUM YAZ


Lütfen doldurunuz *

Henüz yorum yapılmamış.