On-line ISSN:2147-155X

Prof Dr Sevim Bike Yumuturuğ’u kaybettik

5 Aralık 2014, Cuma, 10:19 | Taslak | 1.563 kez okundu | 0 yorum
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim dalı emekli öğretim üyelerinden Prof Dr Sevim Bike Yumuturuğ’u 3 Aralık 2014 günü kaybettik. Prof Dr Sevim Bike Yumuturuğ 1925 yılında Afyon’da doğmuştur. 1945 yılında kurulan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinin Hijyen ve Koruyucu Hekimlik Kürsüsü’nün ilk asistandır. 1959 yılında Doçent olup, 1965 yılında Profesörlüğe atanmıştır. 1967 yılında Cebeci’den […]

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim dalı emekli öğretim üyelerinden Prof Dr Sevim Bike Yumuturuğ’u 3 Aralık 2014 günü kaybettik.

Prof Dr Sevim Bike Yumuturuğ 1925 yılında Afyon’da doğmuştur. 1945 yılında kurulan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinin Hijyen ve Koruyucu Hekimlik Kürsüsü’nün ilk asistandır. 1959 yılında Doçent olup, 1965 yılında Profesörlüğe atanmıştır. 1967 yılında Cebeci’den Sıhhiyedeki Morfoloji binasına taşınan bölümde geniş çaplı öğrenci uygulama laboratuvarları, kimyasal analiz, su ve besin araştırma üniteleri kurulmuştur. Bu kürsüde; Hijyen, İş ve işçi sağlığı, Biyoistatistik, Beslenme, Çevre kirliliği ve Epidemiyoloji konularında eğitim ve araştırmalar yapılmış, çeşitli kurumlar için seminer ve kurslar düzenlenmiştir. Prof Dr Yumuturuğ 1973 yılında Prof. Dr. Zeki Faik Ural’ın emekliliğinden sonra Hijyen Kürsüsü başkanı olmuş, çalışması süresince çeşitli fakültelerde dersler vermiş ve kurul üyelikleri yapmıştır. Uzun yıllar Sosyal Sigortalar Kurumunda Fakülte temsilciliği, TÜBİTAK Çevre Araştırma Grubu üyeliği, UNESCO Halk Sağlığı Eğitimi Komitesinde üyelik gibi görevlerde bulunmuştur. 1982 yılında Hijyen ve Koruyucu Hekimlik Kürsüsü, Toplum Hekimliği kürsüsü ile birleştirilerek Halk Sağlığı Anabilim Dalı oluşturulmuştur. Prof Dr Yumuturuğ için 35 yıllık Hijyen ve Koruyucu Hekimlik Kürsüsü’nün kapatılması ve laboratuvarların çalışma koşullarının ortadan kaldırılması üzücü olmuştur. Hijyen ve Koruyucu Hekimlik Kürsüsündeki çalışma arkadaşları Prof Dr Türkan Sungur ve Prof Dr. Arslan Tunçbilek ile emekli olduğu 01.10.1991 tarihine kadar Halk Sağlığı Anabilim Dalında birlikte çalışmıştır. Uluslararası ve ulusal dergilerde yayınlanmış çok sayıda çalışması olup, içme sularında flor ve florozis, insektisitler, gıda sağlığı, konserveler, guatr, trafik kazaları, beslenme sorunları, şehir suları, karbon monoksit, kükürt dioksit zehirlenmeleri, vd çalışma konularından bazılarıdır. Prof Dr Yumuturuğ, özellikle atmosfer kirlilikleri konusunda çalışmış ve Ankara’daki hava kirliliği ile ilgili ilk ve önemli çalışmaları yürütmüştür. “Toplum Hastalıklarında Epidemiyolojik Genel Prensipler” ve Prof Dr. Türkan Sungur hoca ile birlikte hazırladığı “Hijyen ve Koruyucu Hekimlik Ders Kitabı” ve “Halk Sağlığı Ders Kitabı” sayın hocamızın önemli eserlerindendir.

Anahtar Kelimeler:

YORUM YAZ


Lütfen doldurunuz *

Henüz yorum yapılmamış.