On-line ISSN:2147-155X

Egeli Halk Sağlıkçılar 11. Kez Biraraya Geldi

23 Aralık 2012, Pazar, 12:13 | Alandan Sesleniyoruz, Genel | 3.055 kez okundu | 0 yorum
11. Egeli Halk Sağlıkçılar Toplantısı katılımcıları Sardes Antik Kenti, Anadolu’nun bilinen ilk sinagogunun önünde 2 Aralık 2012 Egeli Halk Sağlıkçılar 11. Egeli Halk Sağlıkçılar Toplantısında bir araya geldiler.   Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nın ev sahipliği yaptığı 11. Egeli Halk Sağlıkçılar Toplantısı 40’tan fazla meslektaşımızın katılımıyla 1-2 Aralık tarihlerinde Salihli’de gerçekleşti. […]

11. Egeli Halk Sağlıkçılar Toplantısı katılımcıları

Sardes Antik Kenti, Anadolu’nun bilinen ilk sinagogunun önünde

2 Aralık 2012

Egeli Halk Sağlıkçılar 11. Egeli Halk Sağlıkçılar Toplantısında bir araya geldiler.

 

Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nın ev sahipliği yaptığı 11. Egeli Halk Sağlıkçılar Toplantısı 40’tan fazla meslektaşımızın katılımıyla 1-2 Aralık tarihlerinde Salihli’de gerçekleşti.

Toplantıya 8 ilden alanda ve üniversitelerde çalışan halk sağlıkçılar katıldı. Celal Bayar ÜTF HSAD (CBÜTF HSAD) araştırma görevlisi Dr. Bahadır Dede’nin yönettiği toplantı CBÜTF HSAD başkanı Prof.Dr. Erhan Eser’in ve HASUDER YK’nun kısa konuşmalarıyla açıldı. Daha sonra 2012 HASUDER Halk Sağlığı Dostu Yönetici Ödülü sahibi Manisa İl Halk Sağlığı Müdürü Dr.Ziya Tay katılımcılara seslendi; Manisa’da gerçekleştirilenlerden örnekler vererek halk sağlığı alanında işbirliği ve eşgüdümün önemine vurgu yaptı. Daha sonra toplantının gündemi olan “Halk Sağlığı Uzmanlık Eğitimi ve Asistan Sorunları” başlığı 6 anabilim dalından araştırma görevlilerinin kısa sunumlarıyla biçimlenen bir panelle irdelendi.  Panelde Dr. Pelin Şavlı (Uludağ ÜTF HSAD), Dr. Bahadır Dede (CBÜTF HSAD), Dr. Ceyda Şahan Akduman (DEÜ TF HSAD), Dr. Murat Ayşin (Ege ÜTF HSAD) ve Dr. Merve Çelik (Çanakkale OSMÜTF HSAD) kısa birer konuşma yaptılar.  Her konuşmacı kendi anabilim dalının yapısal özelliklerini, uzmanlık eğitimi de kapsayan etkinlikleri aktarıp sorunlarla ilgili saptama ve görüşlerini aktardı.  Konuk olarak aramızda bulunan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinden bir halk sağlıkçı (yüksek lisans öğrencisi) Aysel Bulez’de kısaca anabilim dalını bizlere tanıttı.  Panelistlerin açtığı yol izlenerek uzmanlık eğitimi sorunlarının irdelendiği bir tartışma yürütüldü.

Sunum ve tartışmada öne çıkan başlıklar aşağıda sıralanmıştır:

–          Uzmanlık eğitimindeki rotasyonlarla ilgili sorunlar: Zorunlu rotasyonların bir bölümünün halk sağlığı uzmanlığı ile uyumlu bir kurguya sahip olmaması; sürelerin uzunluğu ve ülke genelinde standart bir uygulama bulunmaması.

–          Anabilim dallarının özellikleri nedeniyle eğitim standardının olmaması

–          Tıpta uzmanlık öğrencilerinin eğitimleri sürecinde SUT kapsamında reçete yazamamaları

Bu öğeler dışında farklı anabilim dalları ya da kurumların düzenleyeceği kurslar, HASUDER e-OKUL üzerinden yürütülebilecek eğitim etkinlikleri ve Derneğimizin ağ olanaklarının uzmanlık eğitimini destekleyecek biçimde geliştirilmesi de dile getirilen öneriler ve HASUDER yönetimine verilen ev ödevleri arasında yer aldı.

 

Zengin ve verimli tartışmanın ardından katılımcılar Lidya Sardes Oteli’nin termal olanaklarından yararlandılar.  Zevkli geçen ve Egeli Halk Sağlıkçılar toplantısının vazgeçilmezlerinden biri haline gelen Dr. Tuğrul Şahbaz’ın bağlaması ve eşi Işık’ın bendiri eşliğinde söylenen türkülerle 1 Aralık gecesinin önceden planlanan bölümü tamamlandı.  Ancak Dr. Caner Fidaner’in önerisiyle Lübnanlı kadın yönetmen Nadine Labaki’nin olağanüstü filmi  “Peki şimdi nereye ?” izlendi.  Böylelikle Egeli Halk Sağlıkçılar Toplantılarının ruhuna çok uygun, savaş karşıtı ve sıra dışı bir eseri de dağarcıklarımıza katabildik.

 

Egeli Halk Sağlıkçılar Toplantısı 2 Aralık sabahı Doç. Dr.Caner Fidaner’in “Krezüs’ün başına gelenler” (Eski Çağdan Bir İki İlginç Hikâye) başlıklı nefis sunumuyla başladı (arzu edenler sunumu Sayın Fidaner’den caner.fidaner@gmail.com isteyebilirler). Sardes kenti ve Lidya Krallığına bambaşka bir açıdan baktıktan sonra KBB uzmanı Dr. Cihat Levent’in rehberliğinde son derece zevkli, öğretici bir Sardes gezisi yapıldı. Toplantı Salihli’nin meşhur odun köftesinin tadıldığı öğle yemeği ile sona erdi.

 

 

Yönetim Kurulu olarak düzenleyiciler Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı ekibine ve Manisa İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne, Dr.Caner Fidaner ve Dr.Cihat Levent’e, paneli gerçekleştiren araştırma görevlilerine, farklı iller ve coğrafi bölgelerden katılan bütün halk sağlıkçılara, fotoğraflar için de Prof.Dr.Ali Osman KArababa’ya içten teşekkürlerimizi sunuyoruz.

 

 


Galerideki Resimler

Anahtar Kelimeler: ,

YORUM YAZ


Lütfen doldurunuz *

Henüz yorum yapılmamış.