Türkiye Halk Sağlığı Dergisi 2012 10. Cilt 3. Sayı Yayımlandı

3 Ocak 2013, Perşembe, 3:19 | Genel, Türkiye Halk Sağlığı Dergisi | 3.374 kez okundu | 0 yorum
Merhaba, Türkiye Halk Sağlığı Dergisinin 2012 son sayısı Aralık ayında yayımlandı.  Bu sayıda 4’dü orijinal araştırma ve biri de derleme olmak üzere beş adet makale bulunmaktadır. Yayımlanan sayının Editorden yazısını aşağıda okuyabilirsiniz. Ayrıca, dergide yayımlanan makalelerin tam metinlerine http://hasuder.org.tr/ojs/index.php/TJPH adresinden ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz.   Editörden Sevgili okurlar, Türkiye Halk Sağlığı Dergisi’nin 2012 yılının son sayısı […]

Merhaba,

Editörden

Sevgili okurlar,

Türkiye Halk Sağlığı Dergisi’nin 2012 yılının son sayısı ile sizleri selamlamaktan mutluluk duyuyoruz. Bu sayıda dört araştırma makalesi ve bir derleme yer alıyor; öğrenecek ve üzerinde düşünecek pek çok şey bulacağınıza inanıyoruz.

Bu sayının ilk makalesi çalışan çocukların ailede istismarı hakkındadır. Öncü ve arkadaşları bu çalışmada çalışan çocukların ailede uğradıkları istismar türleri ile istismarı etkileyen faktörlerini değerlendirmişlerdir. Aile gelirinin kötü olması her tür istismar ve ihmal olasılığını arttırırken, kız olmanın duygusal ve cinsel istismar ile duygusal ihmale uğrama olasılığını arttırmaktadır.

“Sakarya ilinde gerçekleşen intihar girişimi vakalarının değerlendirilmesi” çalışmasında Önsüz ve arkadaşları, Ocak 2009 ve Aralık 2010 tarihleri arasında Sakarya’da bulunan tüm devlet ve özel hastanelerin acil servislerine intihar girişimi nedeniyle başvuran 1566 kişinin verilerini değerlendirmiştir. Değerlendirilen iki yıl için 15 yaş ve üzeri kaba intihar girişim hızı kadın ve erkeklerde sırasıyla 100 000 nüfusta 191.98 ve 51.88 bulunmuştur. İntihar girişim sıklığı kadınlarda erkeklerden daha yüksektir.

Dönmez ve arkadaşları yaptıkları çalışmada, kadına yönelik şiddet olgusunu evli erkeklerin bildirimine dayanarak değerlendirmiş, 25-49 yaş arası evli erkeklerin eşlerine yönelik olarak uyguladığı şiddeti ve etkileyen etmenleri incelemiştir. Eşe yönelik psikolojik şiddet sıklığı %93, fiziksel şiddet %37.5, ekonomik şiddet %34.4, cinsel şiddet %3.9 olarak saptanmıştır. Erkeklerin işsiz olması ya da düzensiz işlerde çalışması, haftada birkaç kez ya da her gün alkol kullanması, istenmeyen gebelik varlığı, kadının 25-34 yaş grubunda olması fiziksel şiddette belirleyici etmenlerdir.

İzgi ve Türkmen yaptıkları çalışmada Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde taşeron olarak çalışan 128 sağlık işçisinde, taşeronlaşmanın çalışanların işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından etkisini değerlendirmiştir. Elde edilen sonuçlara göre çalışma ortamının sağlık risklerinden arındırılması, iş güvencesinin sağlanması ve sağlık hizmet üretiminde insan haklarının yaşama geçirilmesi için taşeronlaşmaya son verilmesi gerektiğini bildirmişlerdir.

Bu sayıdaki son yazı, baz istasyonlarının olası sağlık etkilerine ilişkin bir derlemedir. Hassoy, Durusoy ve Karababa bu kapsamlı derlemede konu ile ilgili 22 araştırma makalesini incelemiştir. Araştırmaların sonuçları, baz istasyonun sağlık riski taşıyabileceğine ilişkin işaretler göstermektedir. Uyku bozukluğu, depresif semptomlar, baş ağrısı, baş dönmesi, konsantrasyon güçlüğü, en sık tespit edilen semptomlardır. Yazarlar, bu alanda yapılacak ileriye dönük izlem çalışmalarına ihtiyaç bulunduğuna işaret etmektedirler.

Türkiye Halk Sağlığı Dergisi’nin bu sayısını beğeneceğinizi umar, bu sayıya katkıda bulunan tüm yazar ve hakemlere teşekkür ederiz.

Yeni yılınız kutlu olsun!

Prof. Dr.Sibel Kalaça

Galerideki Resimler