On-line ISSN:2147-155X

Kömürlü Termik Santrallerin Sağlık Etkileri

3 Nisan 2015, Cuma, 10:50 | Okudum-İzledim-Paylaşıyorum, Taslak | 1.387 kez okundu | 0 yorum
KÖMÜRLÜ TERMİK ENERJİ Mİ? Soruya evet diyorsanız, kendi geleceğinizden en az on yıl çocuklarınızın geleceğinden daha da fazlasını çalıyorsunuz demektir. Sizin ve çocuklarınızın yaşam kalitesinin bozulması da cabası. Kömürlü Termik Santrallerinin yol açtığı kirliliklerin başında “Hava Kirliliği” geliyor. Artık Dünya Sağlık Örgütü 2013 yılında hava kirliliğini kansere yol açan etmenler listesine almış ve özellikle akciğer […]

KÖMÜRLÜ TERMİK ENERJİ Mİ?

Soruya evet diyorsanız, kendi geleceğinizden en az on yıl çocuklarınızın geleceğinden daha da fazlasını çalıyorsunuz demektir. Sizin ve çocuklarınızın yaşam kalitesinin bozulması da cabası.

Kömürlü Termik Santrallerinin yol açtığı kirliliklerin başında “Hava Kirliliği” geliyor. Artık Dünya Sağlık Örgütü 2013 yılında hava kirliliğini kansere yol açan etmenler listesine almış ve özellikle akciğer kanseri ve mesane kanserinin riskini artırdığını açıklamıştır.

• Kömürlü Termik Santraller çıkardıkları yoğun CO2 nedeniyle iklim değişikliğine yol açarlar.
• Kömürlü Termik Santraller çevresel etkileri nedeniyle özellikle aşırı kükürt ve partikül salınımı hava kirliliğine yol açarlar.
• Kömürlü Termik Santraller çevresel etkileri nedeniyle ağır metallerle özellikle cıva ve kurşun etkilenişiyle su kirliliğine yol açarlar.

Kömürlü Termik Santraller başta termik santralde çalışanlar ve 15 kmyarı çapında yaşayanlar olmak üzere halkın sağlığını olumsuz etkiler.
Kömürlü Termik Santraller kirli bir enerji kaynağıdır ve bu yolla elde edilen enerjinin çevreye ve sağlığa olumsuz etkileri sonucu oluşan sağlık maliyetlerinin de kapsamlı olarak tartışılması gerekir.
Kömürlü Termik Santraller nedeniyle toplam sağlık harcamalarımız en az % 7,4 en çok % 20,7 artmaktadır.
Ülkemizde her yıl 7900 kişi Kömürlü Termik Santrallerin olumsuz sağlık etkileri sonucu hayatını kaybetmektedir.
Türkiye’de Kömürlü Termik Santrallerin oluşturduğu kirlilik nedeniyle her yıl binlerce erken ölüm olduğu bilimsel verilerle kanıtlanmıştır. 2010 yılında bu kirliliğe maruz kalanların ömrü yaklaşık 79 bin saat ( on yıl) kısaltmıştır.

Bu konuda merak ettikleriniz Bursa Tabip Odası Çevre Komisyonu üyesi Prof. Dr. Kayıhan PALA tarafından hazırlanan bilimsel kanıtlara dayalı “Kömürlü termik santrallerin sağlık etkileri” isimli Bursa Tabip Odası’nın yayınladığı kitapta yer almaktadır.
Eğer “ BENİ BU GÜZEL HAVALAR MAHVETTİ” diyebilmek istiyorsanız Kömürlü Termik Santrallere “HAYIR” demelisiniz.

Kitabı tanıtan bu yazıyı hazırlayan Dr.Gönül MALAT’a teşekkürler…

Kitabı Bursa Tabip Odası’nın sitesinden indirebilirsiniz.

YORUM YAZ


Lütfen doldurunuz *

Henüz yorum yapılmamış.