Ekonomik gelişme, endüstriyel üretim ve gereksinim söylemleri ile üretilen ve daha çok üretilmeye çalışılan çimento sağlığımızı ne kadar etkiliyor? Uzun süredir yanıt bekleyen bu soru Bursa Tabip Odası yayınında tartışılmaktadır. Gereksinim duyduğundan fazlasını üreten ve ihracatta dünya ikincisi konumuna yerleşen Türkiye’de hava kirliliğinin önemli nedenlerinden birisi de çimento üretimidir. Kitapta hammaddeden son ürününe ve tüm üretim sürecinde çimento sanayinin kirletici özelliği gözler önüne serilmekte, çimento üretiminin çevreye ve insan sağlığına etkileri değerlendirilmektedir. Bursa Çimento Fabrikasında gerçekleşen önemli iki büyük olay değerlendirilmekte ve daha sonra “kaza” damgası yapıştırılarak geçiştirilebilecek büyük riskler anlatılmaktadır.
Çimento üretiminin olumsuz etkilerine yönelik olarak bilimsel netlik olduğunun ancak bu duruma politik kararlılığın eşlik etmediğinin altı çizilmekte ve toplum sağlığı için zaman yitirmeden çaba tüketmesi gerektiği bildirilmektedir. Kitap doğru olmayan yere çimento fabrikası yapılması, kötü teknolojinin yenilenmemesi, kent içinde kalan çimento fabrikalarının işletilmeye devam edilmesi, SED ve ÇED’de halkı bilgilendirme toplantısı yapılmadan, halka rağmen yeni çimento fabrikası yapmasını en temel insan haklarından olan sağlıklı yaşama hakkının gaspı olarak değerlendirmektedir.
Bu konuda daha ayrıntılı bilgiye Bursa Tabip Odası Çevre Komisyonu üyesi Doç. Dr. Alpaslan TÜRKKAN’ın hazırladığı bilimsel kanıtlara dayalı “Çimento Fabrikalarının Sağlık Etkileri” isimli Bursa Tabip Odası yayınından ulaşabilirsiniz. Yayınla ilgili habere ve yayının tam metnine erişim mümkündür.
(Tanıtım yazısını hazırlayan Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı A.D.çalışanlarına teşekkürler…)