Hacettepe Üniversitesi tarafından Sağlık Bakanlığı, TAPDK, ABD Ulusal Sağlık Kanser Enstitüsü, ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından 24-26 Mart 2015 tarihleri arasında I. Uluslararası Tütün Kontrol Araştırmaları Çalıştayı düzenlenmiştir.
Açılış konuşmasında yer alan konuşmacılar…
Dr. Mark Parascandola, Epidemiologist, Tobacco Control Research Branch, NCI, NIH
Mr. Y. Mehmet Kontas, DSÖ Türkiye Ofisi Temsilcisi
Dr. Bekir Keskinkılıç, Türkiye Halk Sağlığı Kurum Bulaşıcı Olmayan hastalıklar Başkan yardımcısı
Mr. Seyit Ali Kurtuluş, TAPDK Başkanı
Prof. Dr. A. Murat Tuncer, Hacettepe Üniversitesi Rektörü
Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Eski Sağlık Komisyonu Başkanı, Milletvekili
Çalıştayda dünyada tütün kontrolünde isim yapmış 15 uluslarası konuşmacı yer almıştır. Konuşmacıların geldikleri kurumlar arasında CiPHR (Center for Innovative Public Health Research), FDA (Food and Drug Administration), NCI (National Cancer Institute), NIH (National Institutes of Health), UICC (Union of International Cancer Control) ve WHO (World Health Organization) yer almaktadır.
Çalıştaya ülkemizden Sağlık Bakanlığı ve TAPDK dan yetkili kişilerin yanı sıra tütün kontrolünde isim yapmış akademisyenler katılmıştır.
Çalıştaya Kosova, Sırbistan, Romanya, Bulgaristan, Bosna, Moldova, Ürdün, İran’dan toplam 13 uluslararası katılımcı katılmıştır. Türkiye’den farklı üniversitelerden ve devlet kurumlarından 28 ulusal katılımcı çalıştaya katılmıştır.
Çalıştayda, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletlerinde tütün kontrol programı, araştırma konuları (yasa dışı tütün kontrolü, tütün paketleme kuralları, tütün emisyon ölçümü, e-sigara), araştırmalarda işbirliği yöntemleri (bırakma hizmetleri, DSÖ laboratuvar ağı), araştırmalarda kaynak bulma, araştırmalarda kapasite geliştirme konuları işlenmiştir. Ayrıca, çalıştayda katılımcıların işbirliği alanları, sigara bırakma ve tütün kontrol politikalarının değerlendirilmesine ilişkin çalışma grupları yapılmıştır.
Çalıştaya katılan uluslararası katılımcılar tütün kontrolü alanında ülkemizde yapılan uygulamalar konusunda bilgi almış, bu uygulamaları ülkelerine taşıma konusunda dileklerini belirtmişlerdir. Gelecekte Türkiye’deki bilim adamları ile araştırmalar konusunda işbirliği yapılması önerilmiştir. Öne çıkan konular arasında kapalı ortamlarda tütün kullanımının önlenmesi, bölgede nargile kullanımının yaygınlaşması, tütün endüstrisinin gençlere ve kadınlara ulaşmak için uyguladığı yöntemler, sigara bırakma ile ilgili etkili yöntemler ve hizmetler öncelikli olarak tartışılan alanlar arasında yer almıştır.
Bu toplantının daha sonra da düzenli aralıklarla devam etmesine ilişkin bir öneri oluşturulmuştur.