On-line ISSN:2147-155X

Bilgi Notu: Sigara ve “Görüntülenebilen” Beyin Zararları

19 Ocak 2013, Cumartesi, 11:59 | Çalışma Grupları, Genel | 1.020 kez okundu | 0 yorum
Bilgi Notu: Sigara ve “Görüntülenebilen” Beyin Zararları   Sigara içimi çok sayıda hastalık için önemli risk faktörüdür. Yapılan araştırmalar, gelişen teknolojinin de desteği ile sigaranın vücutta yaptığı zararları her geçen gün daha da net ortaya koymaktadır.   Bu noktada,  sigara içiminin beyinde yaptığı zararları hatırlamakta yarar bulunmaktadır. Gallinat ve arkadaşları tarafından 22 sigara içicisi ve […]

Bilgi Notu: Sigara ve “Görüntülenebilen” Beyin Zararları

 

Sigara içimi çok sayıda hastalık için önemli risk faktörüdür. Yapılan araştırmalar, gelişen teknolojinin de desteği ile sigaranın vücutta yaptığı zararları her geçen gün daha da net ortaya koymaktadır.

 

Bu noktada,  sigara içiminin beyinde yaptığı zararları hatırlamakta yarar bulunmaktadır. Gallinat ve arkadaşları tarafından 22 sigara içicisi ve 23 hiç sigara içmeyen kişi arasında yapılmış olan bir çalışmada beyin yapısı MR ile incelenmiş, sigara içicilerinde frontal, oksipital ve temporal bölgelerde gri madde hacmi ve yoğunluğunda sigara içmeyenlere göre azalma saptanmıştır. Gruplar arasında, talamus, serebellum ve substansia nigra’da da farklılık saptanmıştır. Bu değişimlerin uzun süreli sigara içicilerinde bilişsel düzeydeki gerilemelerini açıklayabileceği araştırmacılar tarafından düşünülmüştür.

 

[1] Bu kısa bilgi notu hazırlanırken “Gallinat JMeisenzahl EJacobsen LKKalus PBierbrauer JKienast TWitthaus H,Leopold KSeifert FSchubert FStaedtgen M. Smoking and structural brain deficits: a volumetric MR investigation. Eur J Neurosci. 2006 Sep;24(6):1744-50” özgün makalesinden yararlanılmıştır.

 

YORUM YAZ


Lütfen doldurunuz *

Henüz yorum yapılmamış.