On-line ISSN:2147-155X

“Sağlık Meslek Kurulu Yönetmeliği” Değerlendirme Raporu

23 Ocak 2013, Çarşamba, 2:55 | Çalışma Grupları, Genel, Sağlık Politikaları ve İstihdam Çalışma Grubu | 1.999 kez okundu | 0 yorum
“Sağlık Meslekleri Kurulu Yönetmeliği” Değerlendirme Raporu A.Öner Kurt, O.Hamzaoğlu, A. Bulut, B.Kılıç (HASUDER Sağlık Politikaları ve İstihdam Grubu)  1)Anayasanın 91. maddesi “temel haklar, kişi hakları ve siyasi hakların” Kanun Hükmünde Kararname (KHK) yoluyla düzenlenemeyeceğini belirtmektedir. Bu nedenle 663 sayılı KHK’ye dayanarak çıkartılan bu yönetmelik “meslekten men cezası verme” gibi düzenlemeler yapması nedeniyle anayasanın 91. Maddesine […]

“Sağlık Meslekleri Kurulu Yönetmeliği” Değerlendirme Raporu

A.Öner Kurt, O.Hamzaoğlu, A. Bulut, B.Kılıç (HASUDER Sağlık Politikaları ve İstihdam Grubu)

 1)Anayasanın 91. maddesi “temel haklar, kişi hakları ve siyasi hakların” Kanun Hükmünde Kararname (KHK) yoluyla düzenlenemeyeceğini belirtmektedir. Bu nedenle 663 sayılı KHK’ye dayanarak çıkartılan bu yönetmelik “meslekten men cezası verme” gibi düzenlemeler yapması nedeniyle anayasanın 91. Maddesine aykırıdır.

2)17 kişiden oluşan Sağlık Meslekleri Kurulunun 5 üyesi Sağlık Bakanlığı temsilcisi, 5 üyesi Sağlık Bakanınca seçilen meslek temsilcisi olmak üzere 10 üyesi Sağlık Bakanlığı temsilcileri olacaktır. Sayısal dağılıma bakıldığında tamamen siyasi iktidarın atadığı bürokratlarca oluşturulduğu, “sivil toplum” kavramına göstermelik olarak yer verildiği görülmektedir.

3) Kanunla kurulan sağlık meslek birliklerinden (TTB, TDHB, TEB) birer üye sadece kendileriyle ilgili alanlarda toplantıya katılıp, oy kullanabileceklerdir. Kurul’da birer üye ile temsil edilen meslek kuruluşlarının, yalnızca kendi meslekleri ile ilgili içerikte oy kullanmaları, sağlığın ve sağlık hizmetlerinin bir bütün olarak anlamlı olduğu, farklı mesleklerden oluşan bir ekibin dayanışması ile gelişeceği gerçeğine aykırı bir durumdur. Üstelik kurulda Milli Eğitim Bakanlığı gibi konu ile doğrudan ilgisi olmayan diğer üye için benzer bir sınırlama getirilmediği dikkati çekmektedir.

4)Kurulun oluşumunu tanımlayan 5. Madde ile kurulun görevlerini tanımlayan 6. Madde birbiriyle uyuşmamaktadır. Madde 6’da tanımlanan görevler, kurulun yapısı göz önüne alındığında kurulun bilimsel ve teknik konularda “karar verecek” niteliğinin olmadığı ve “karar verme” sürecine ilişkin kriterlerin yönetmelikte yer almadığı görülmektedir.

5)Sağlık Bakanlığı güdümünde oluşturulan Sağlık Meslekleri Kurulunun kanunla kurulmuş meslek odalarının yerini almaya çalışması ve meslek birliklerinin disiplin cezası verme yetkilerini bir yönetmelik ile yapılandırılan bir kurula devretmesi yetki gaspıdır, hukuki ve etik sorunlar taşımaktadır.

6)Yönetmelik getirdiği sınırlamalarla bilimsel ve toplumsal gereksinimler yerine meslek birliklerinin sağlık alanındaki farklı ve muhalif seslerini kısmak, halkın sağlığına sahip çıkma çabalarına dur demek için çıkarılmış izlenimini yaratmaktadır. Oluşturulan bu kurul, siyasi erke ciddi yetkiler vermekte hatta baskı aracı olarak kullanılabileceği izlenimi doğurmaktadır.

 Sağlık Meslekleri Kurulu tamamen siyasi iktidarın güdümünde bir kurul olarak tanımlanmıştır. Kurul, sağlığın piyasalaştırılmasını amaçlayan “Sağlıkta Dönüşüm Programı”nın (SDP) sonuna gelindiği bu günlerde, SDP ile yapılan yanlışların düzeltilmesini önlemek için “kolluk gücü” oluşturma girişimidir. Bu nedenlerle Anayasa’ya ve Kanunlara aykırı olarak çıkarılan bu yönetmelik kabul edilemez özellikler içermektedir. 

YORUM YAZ


Lütfen doldurunuz *

Henüz yorum yapılmamış.